Stará jabloň s ohromnými jablky

Petr Zehnálek - (35) - 58.236 (?) 
4.4.2020 12:02

Tatáž jabloň je u nás (východní Čechy) dosti rozšířená u silnic. Plody na stromě drží jako přibité ještě v lednu, dužnina je pevná a nápadně bílá ostře kyselé chuti. Do pozdních moštů a štrůdlu ideální. Sám jsem to už kdysi určil jako Boikovo (Boikovo obrovské je jiná odrůda) a zatím mi to nikdo nerozporoval.

Padlo tu například Grahamovo. To to určitě není, pokud by se ho snad podařilo udržet do Vánoc, tak jen jako úplnou mouku. 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.96 (?), 6.12.2014 0:45

Zdravím

Podle Vašeho popisu odrůdy to bude pravděpodobně odrúda Opat Bruno. Pochází z jižních Čech a patří mezi jablka s velkými plody.Zraje koncem srpna a vydrží celé září. Jeho výskyt je vzácný. Je to semenáč z Grávštýnského.

Ještě by to mohla být Antonovka Těžka syn. Šestisetgramová

zraje v září a vydrží údajně do března.Je velmi vzácná.

Boikovo obrovské to podle Vašeho popisu nebude neboť se sklízí v říjnu a dozrává v prosinci a je ještě poměrně rozšířené

Eduard VII je zimní odrůda, která se také vyskytuje jen sporadicky.

sadař vlada

host - 168.61 (?), 6.12.2014 23:29

Děkuji za nápady a typy. Koukla jsem na net na fotky jak výše zmíněné odrůdy vypadají a zatím se mi žádná nezdála podobná. To mé jablko je čistě žlutozelené. Bez červených líček. Strom s těmito jablky jsem viděla i u jednoho statku v sousedním Rakousku.

Škoda, že nemám fotku. Barevně vypadá spíš jako průsvitné letní, ale je o dost větší a spíše protáhlejší na výšku než na šířku. A zraje koncem prázdnin.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 7.12.2014 11:34

Starých odrůd jabloní s velkými plody byly stovky a mnoho desítek jich u nás ještě roste. Určit odrůdu podle zevrubného popisu je nemožné. Asi jako určit typ auta pode toho, že má zhruba 4 metry na délku a vzadu páté odklápěcí dveře. Fotka by jistě napomohla, ale ani ta nedává záruku.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.198 (?), 10.12.2014 0:55

Zdravím

Podle pozdnějšího Vašeho upřesnění popisu plodu se posouváme úplně jinam. Váš popis jak barvy i tvaru plodu s dobou zrání se silně přibližuje odrůdě Grahamovo.  Jestli Vaše odrůda raší o hodně později než ostatní jabloně tak je to ono. Tato odruda se málo vyskytuje. Vytváří zdravé stromy a plody jsou polně odolné na strupovitost. Tato odrůda je schopna vytvářet velké plody. Není to špatná odrůda.

sadař vlada

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025