Poznávání jabloní 2

Andrea 81 - (8) - 121.129 (?)
23.9.2010 10:10

Děkuji za zprávu, máte pravdu, odrůd je opravdu hodně. Ani paní Kývalové z Krhové se nepodařilo některá jablka na stole rozeznat. Stromy jsou zasazeny někdy před třiceti lety. Zjistila jsem, že jabloň č.6 by měla být Koryčanka. Ale prý je to místní název.

č.7 asi Rosana

Jinak děkuji za návod na ošetření Šampionu. Na jaře jsme si toho nevšimli, kůra začala praskat až koncem léta. Jen se nám nezdála koruna, začala žloutnout a stromek vypadal vysíleně. Ošetřila jsem ho dle Vašeho návodu, ale té kůry šlo dolů celkem hodně, skoro polovina kmínku. Doufám, že přežije zimu a živiny si vezme alespoň tou zdravou půlkou. 

Andrea, Hrachovec

odstraněná kůra
odstraněná kůra
nátěr
nátěr
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Andrea 81 - (8) - 121.129 (?), 15.9.2010 10:40, zobrazeno: 6424x

Foto k prvnímu příspěvku

5b
5b
6a
6a
6b
6b
7a
7a
7b
7b
šampion
šampion
šampion-kmínek
šampion-kmínek

host - 153.9 (?), 17.9.2010 0:27
Milá Andreo, dala jste si práci s nafocením stromů a jablíček, problém je ale v tom, že dnes je již tolik odrůd jabloní, že si jen málokdo troufne jablíčko podle obrázku pojmenovat. Navíc u nás na Valašsku (obecně ve vyšších polohách) se jablíčka vybarvují více než v nížinách a i to může zmást. Proto Vám mohu pouze doporučit, abyste sledovala vlastnosti jednotlivých odrůd (dobu zrání, skladovatelnost a chuť v jednotlivých fázích skladování) tak, abyste již příští rok věděla, kdy které jablíčko utrhnout či ještě nechat na stromě, které se musí zkonzumovat do Vánoc s které vydrží třeba i do dubna (pokud se nesní). Na jménu nezáleží, hlavně když z nich budete mít radost. Vrátím se tedy jen k poškození kmínku u Spartana. Jak jste již uvedla, jedná se pravděpodobně o poškození mrazem po loňské zimě. V takových případech oříznu poškozenou kůru až do zdravého, pak to celé přetřu naředěnou sulkou a po krátkém zaschnutí šedým stromovým balsámem (teď se prodává jen sadařský balsám, ale s tím stromovým mívám o trochu lepší výsledky - poslední zásoby mají např. ve ValMezu v prodejně Flora nad náměstím). Nejlepší je to udělat brzy na jaře, aby nový hojivý zával stačil vyzrát, ale lépe později než nikdy. Na nadcházející zimu pak můžete kmínek ještě obalit proti mrazu. Aby se Vám poškození neopakovalo ani u jiných stromků, zastiňte na zimu jejich kmeny přej brzkým jarním sluníčkem např. děrovaným plastovým obalem na kmeny stromů, nejlépe bílým, aby se na sluníčku nezahříval.

Andrea 81 - (8) - 121.129 (?), 23.9.2010 10:10

Děkuji za zprávu, máte pravdu, odrůd je opravdu hodně. Ani paní Kývalové z Krhové se nepodařilo některá jablka na stole rozeznat. Stromy jsou zasazeny někdy před třiceti lety. Zjistila jsem, že jabloň č.6 by měla být Koryčanka. Ale prý je to místní název.

č.7 asi Rosana

Jinak děkuji za návod na ošetření Šampionu. Na jaře jsme si toho nevšimli, kůra začala praskat až koncem léta. Jen se nám nezdála koruna, začala žloutnout a stromek vypadal vysíleně. Ošetřila jsem ho dle Vašeho návodu, ale té kůry šlo dolů celkem hodně, skoro polovina kmínku. Doufám, že přežije zimu a živiny si vezme alespoň tou zdravou půlkou. 

Andrea, Hrachovec

odstraněná kůra
odstraněná kůra
nátěr
nátěr

host - 153.9 (?), 24.9.2010 1:01
Před lety jsme zdědili zahrádku na Štěpánově a je na ní jeden strom s kmenem nahnutým k severu, tzn. že od jihu je kmen vystaven plnému jarnímu sluníčku. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat - zdravá kůra zůstala jen ze severní strany. Manželce bylo stromku líto a dala mu péči - očistila kůru až do zdravého, očistila i dřevo (poškození bylo v tu dobu již staršího data), polila kmen sulkou (proti houbovým chorobám a i proti rakovině) a zatřela stromovým balsámem. Je to už asi 10 let, mezitím postup dvakrát zopakovala. Kůra se zaceluje, mezitím jsme stromek přeroubovali (tuším, že to byl shodou okolností taky Šampion) a dnes rodí krásné Rubinoly, Karmíny a Rosany. Jen při sklízení úrody ho šetřím - nelezu na něho, protože přece jen nevěřím pevnosti kmene. Takže na zimu zabalit, hlavně zjara, aby se kmínek nezahřál a nezačala v něm předčasně proudit míza, na jaře pořádně ořezat (stejně to potřebuje, větve jsou dost vyhnané) a občas nátěr obnovit, teď už hlavně proto, aby se nedostali do dřeva červi.

host - 248.136 (?), 27.9.2010 22:04

Já mám trochu obdobný problém i když se pěstováním jabloní zabývám spoustu let tak jsem též ořezala kůru do zdravého dřeva, ošetřila a naroubovala si jabloně více druhů dnes vzácnějších např. Čistecké lahůdkové atd. Ted jsem bezradná neustále mě na kmenu narůstá houba a nevím co s tím nechci ho kácet Faltová H

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz