Ja si myslím, že jarnou výsadbou stráca stromček jeden rok. Prečo? Pri jesennej výsadbe sa do príchodu zimných mesiacov jabloň (platí aj pre hrušky) zakorení a s nástupom jari začína vegetovať v cykloch v akých bude vegetovať svoj celý život. Zatiaľ čo pri jarnej výsadbe musí jabloň najskôr zakoreniť a až potom začne naplno rásť. Uznajte, že naraz sa to nedá. K tomu všetkému treba spomenúť, že v jeseni je spravidla pôda dostatočne vlhká na bezproblémové zakorenenie do príchodu prvých mrazov. Na jar sa so zvyšujúcimi teplotami vlaha z pôdy veľmi rýchlo stráca a stromček je potrebné neustále zalievať. Mal som možnosť ošetrovať výsadbu jabloní od toho istého producenta, jednu založenú v jeseni a druhu na jar. Poviem vám to by ste naverili ten rozdiel (aj keď je možné, že bolo zanedbané aj niečo iné). Martin
Dobrý den.Pane Martine,souhlasím s Vámi.Stromky vysazené na podzim opravdu lépe a hlavně rychleji příští rok najaře rostou,proto že dokáží hospodařit se zimní vláhou.Jeli k tomu ještě zima taková jako ta letošní,stačí i zakořenit.Na druhé straně při jarní výsadbě,pokud v období sucha jim můžeme věnovat potřebnou péči,získáme roční náskok. -JoZa-
Ale jistě - když se vysadí na podzim, další rok lépe roste - vždyť má půl roku náskok! A jak by asi rostl, kdyby byl vysazen na jaře v tom roce, kdy jste ho vysadili na podzim - aha!? Tak to by měl náskok hned celý rok, to by rostl ještě lépe....ehm, omlouvám se za nevhodné žertování. Jerome
To co píše Martin, píšou všechny příručky a je to asi pravda. Jenže, výhody podzimní výsadby se o vztahuje na stromek správně vysazený do správně připravené půdy! Tedy - nepodsazený, kdy po slehnutí půdy skončí stromek ve vlhkém dolíku nebo oběšený na pevném úvazku, ve správné půdě a ne celý půlrok v kontaktu kořenů s agresivním (dobře míněným) hnojem, nepřivázaný ke kůlu a podobně. U takovýchto agrotechnických chyb jarní výsadba může napáchat méně škod, neboť nastupující vegetace umožní, aby stromek z nevhodnýh podmínek jaksi rychle "urostl". Jinak samozřejmě preferuji podzimnín výsadbu (s výjimkou broskví a v posledních letech i meruněk)