Plesnivé jadřince?

host - 135.2 (?)
11.3.2011 19:19

Kdysi jsem někde četla, že plíseň v jádřinci (už si nepamatuji název nebo jaká) se vyskytuje převážně u odrůd, které mají víc otevřený "bubáček (okvětí), kudy se to dostane dovnitř- na té první fotce je to vidět.   Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
xmrazik - (1) - 98.74 (?), 20.5.2009 15:03, zobrazeno: 13401x

Je jadřinec na obrázku plesnivý, nebo je to něco jiného?

Děkuji!

docs.ic.cz/jadrinec.jpg

Jádřinec 1
Jádřinec 1
Jádřinec 2
Jádřinec 2

host - 152.34 (?), 11.3.2011 18:43

Já jsem si toho už také všimla. U vlastních jablek to nemám, ale konkrétně u kupovaných Golden Delicious jsem to viděla. Samozřejmě by to mohlo být počáteční stádium nějakého napadení jádřince plísní (třeba Alternarium). Všechny dostupné fotky jsou ale z pozdějších stádií. Chtělo by po nalezení takového jádřince odložit několik jablek stranou a sledovat, zda se choroba nerozvine. Tak nějak intuitivně mám ale pocit, že je to spíš fyziologické.  Ale zase Delicious, Idared a Grávštýnské jsou uváděné jako náchylné k plesnivění jádřince

Jinak na internetu jsem v angličtině, a zejména němčině, našla několik dotazů ke stejnému tématu, ale bez fotografií. Odpovědi byly dost alibistické, typu: "nejlépe je to nejíst, tím se nic nezkazí".  Zuzana

host - 135.2 (?), 11.3.2011 19:19

Kdysi jsem někde četla, že plíseň v jádřinci (už si nepamatuji název nebo jaká) se vyskytuje převážně u odrůd, které mají víc otevřený "bubáček (okvětí), kudy se to dostane dovnitř- na té první fotce je to vidět.   Lída

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.75 (?), 11.3.2011 20:00

Vnitřní hniloba jablek bude zřejmě silně závislá na prostředí skladovacího prostoru. Přebytek vlhkosti ve sklepě a existence plísňových spór umocněná hloubkou a otevřením nasákavého zbytku okvětního kalíšku udělá své. Moje Idaredy jsou bez vad jak povrchových, tak vnitřních. Naproti tomu Goldeny jsou strakaté strupovitostí a Jonaredy s hnědnoucí dužinou u hodně vyzrálých, těch nejčervenějších,  plodů. Jonared budu léčit vápnem - s problémem nesouvisí.  Goldeny svou strupovitost zvýrazní příliš vlhkým prostředím sklepa. Na Idared si dost zahrádkářů stěžuje, u mě je naprosto bezproblémový. Postřik provádím jen proti pilatce, někdy proti ataku padlí u Jonaredu. Na vnitřní hnilobu jsou u mě nejvíce citlivé Spartany. Po zkušenosti s uchováním mých plodů jsem dospěl k závěru, že špatně skladovatelné odrůdy, jinak chuťově dobré, budu používat na výrobu moštu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz