Panenské české
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 45.227 (?), 10.4.2007 23:11, zobrazeno: 21666x
Vážení, poradí a nebo pomůže mi někdo? Jako malý kluk si pamatuji, že na vánočním stole, popřípadě zavěšené na stromku bylo vždy to malé, krásné ,tvrdé, sytě červené, na řezu růžové, jablíčko se zvláštní chutí. Jedná se strašně starou odrůdu. Díky za radu!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.8 (?), 10.4.2007 23:28
Obávám se, že to, co popisujete, nebylo pravé Panenské české. To pravé je malé, spíše růžovonachové než jasně červené, s dužninou bílou, sladké se specifickou příchutí. Jestli chcete přesně to, co pamatujete z dětství (popisu by mohlo odpovídat např. Červené tvrdé, které se často s Panenským zaměňovalo), dívejte se po starých stromech a navštěvujte zahrádkářské výstavy, třeba na to "svoje" někde narazíte. Byla by ztráta místa i času, něco zasadit a až to po letech začne plodit, teprve zjistit, že to vlastně nechcete
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.160 (?), 12.4.2007 12:29
Zdravim
Ano je to tak, cervene tvrde je opravdu pod slupkou o poznani cervenejsi nez prave panenske. Presto i panenske muze byt pod slupkou zcervenale, takze tezko rici, co vlastne mate na mysli. Vzhledove jsou si opravdu velice podobna, v chuti je urcite rozdil, panenske ma naprosto unikatni vytecnou chut. Rozdil je i v trvanlivosti panenske do dubna, cervene tvrde klidne do cervence. Jinak panenske je porad jeste relativne caste ve starych zahradach, zalezi na oblasti, ale treba v oblasti Tisnovska, Kunstatska, tedy severne od Brna je jednoznacne nejpestovanejsim jablkem. Projdete na podzim nejake stare zahrady , verim ze najdete nejake stromy, kdyz ne cervene tvrde, tak panenske urcite.
Hodne zdaru Ondra Dovala
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.227 (?), 12.4.2007 16:10
Přátelé, děkuji všem za reakci a rady na " Panenské červené" . Možná že se pletu v názvu hledaného jablíčka. Jedno vím jistě, na řezu bylo bílé s jemnými růžovými žilkami a mělo fabntastickou a zvláštní chuť. Slyšel jsem pochopitelně řadu názvů, včetně červený tvrdý a pod.Věřím, že uspěji a rozmnožím řadu starých odrůd. Ještě jednou děkuji a přeji všem hezký den.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 164.181 (?), 12.4.2007 17:11
A ještě doplním - strom Panenského lze tež docela poznat v době květu, protože má pěkný růžový květ. Většina odrůd - včetně červeného tvrdého má květ bílý nebo zarůžovělý.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.254 (?), 27.6.2007 17:17
Dobrý den, četla jsem Váš odkaz, hned jsem tam mrkla a jsem Vám moc vděčná. Našla jsem Panenské, Malináče, Sudet.renetu a zkusím je na podzim zajistit. Za pár roků se mi snad podaří se s jejich pomocí vrátit k vůním dětství. Mám pár jabloní a jiných stromů, ale tyto mi moc chybí. Děkuju a přeju hodně zdraví. Míla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.251 (?), 28.6.2007 0:09
Nějaké podobné sladké jablko červené žíhané nám zraje v druhé polovině září. Ale do vánoc nevydrží, má velmi krátkou životnost, tak do konce října.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.10 (?), 1.12.2007 23:44
Musím se rovněž připojit k díkům za odkaz na školku starých odrůd a dík a uznání školkařům, co staré odrůdy pěstují, konkrétně p. Radimu Peškovi. Dnes už mám zasazené Panenské české, Malinové hornokrajské, Sudetskou renetu a Jeptišku. Pro upřesnění - Panenské české je na řezu skutečně bílé. Míla
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|