Onemocnění jabloní

host - 204.28 (?)
19.7.2008 19:14

Takové jabloně jsou jen na palivové dřevo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
jajapaja - (2) - 34.103 (?), 8.7.2008 16:27, zobrazeno: 20419x

Dobrý den,
na jabloních se mi vyskytla nemoc při které podélně odpadává kůra ale větev za touto vodící větví je stále živá a rodí. Minulý rok jsem volil pro odstranění této nemoci radikální řez tj. odstrannění celé poškozené větve.
Onemocnění se však projevilo tento rok na zbývající časti větve.           Viz přiložené foto
Prosím o radu jak mám postupovat s dalším ošetřením stromu abych jej nemusel porazit. Tato nemoc se mi vyskytla i na dalších jabloňových stromech.

Děkuji J.

Jabloň
Jabloň

host - 204.28 (?), 19.7.2008 19:14

Takové jabloně jsou jen na palivové dřevo.

host - 187.62 (?), 19.7.2008 19:21

Promiňte ale to je opravdu rada, za vsechny drobne, nemate-li zpusob jak pomoci je lepe na prispevek neodpovidat vubec... aspon to je muj nazor...

nyni k tematu, neco podobneho se vyskytlo na jedne nasi jabloni take, premyslim o tom, ze namazu cast bez kury bonsajovym lakem nebo nejakym balzamem pro osetreni ran na stromech, mozna i CU Pastou, kterou pouzivaji bonsajisti na osetreni velkych ran...

host - 97.194 (?), 19.7.2008 21:05

Vážený, rada je to naprosto odpovídající realitě. Na této jabloni již není co napravovat, ta se opravdu hodí jen na palivové dřevo. Možná, že by se maximálně dal vzít roub a použít z něj pár oček. Ale to je tak všechno. Stanislaw

host - 187.62 (?), 19.7.2008 21:45

Budiž, ale nebylo by vhodnější to tedy říct jinak než "hoď to do kamen"?

To mi přijde zbytečně... zlé? hmmm zlomyslné? ošklivé? No budiž dělejte jak myslíte... hezký den

host - 86.94 (?), 20.7.2008 0:16

Domnívám se, že počáteční příčinou je namrznutí stromu, následné ošetření nebylo příliš odborné, otázkou ovšem je, jestli by i odborné ošetření v tomto případě strom zachránilo.

Můžete strom ošetřit - obnažené dřevo natřít nějakými přípravky (balsámy), ovšem bude jich třeba velké množství a hodně chemických látech se dostane i do ovoce. Strom může ještě několik let žít (živořit), ale nikdy už nebude zdravý a nebude dávat úrody zdravého ovoce. Pokud je na něm kvalitní odrůda, zachovat ji naroubováním na jiný strom, z nemocného stromu sebrat poslední úrodu a vysadit místo něj jiný. Taky jsem se pokoušel zachránit podobný strom (dokonce v lepším stavu a uplatnil jsem své i cizí dlouholeté zkušenosti se zachraňováním poškozených stromů), ale po třech letech jsem to vzdal, loni se do něj dali mravenci a červy, na podzim ho musím zrušit. Mezitím jsem si nachystal nový stromek, který půjde na jeho místo.

host - 187.62 (?), 20.7.2008 11:20

Nejedná se tedy o nakažlivou záležitost? To jste mě potěšil, takže si myslím, že stojí za to, se alespoň pokusit :-).

Narozdíl od pisatelů o pár reakcí výše jsem zřejmě zvláštní v tom, že ke svým stromům mám nějaký vztah.

Díky.

host - 175.250 (?), 21.7.2008 21:56

To tu nikdo vysloveně nenapsal, že příčinou zkázy je velký a neodborně provedený řez, kterému se v hantýrce říká "amputace". Nebudu vysvětlovat podrobnosti ale to základní si musí pěstitel uvědomit, že v tom ponechaném dřevu již neproudí látky a vlatně z části odumřelo a proto se musí chránit různymi balzámy a hlavně se ta rána má zavalit kalusem a časem zahojit, jinak to "odejde" tím se myslí celý strom. Proto taky ta rána má být řezána na tzv. větevný kroužek a ne tam ponechat pahýl.

host - 187.62 (?), 21.7.2008 22:29

já na svých stromech "pahýl" nenechávám a přesto mám jednu větev na stromě v podobném stavu, jako zakladatel tématu...

divné... asi mi tedy chodí kůru někdo loupat

host - 65.247 (?), 21.7.2008 23:51

Z popisu zakladatele jsem pochopil, že k radikálnímu řezu došlo až po výskytu problému, neměl by tedy být jeho příčinou.

Jestli je prvotní příčinou poškození mrazem by mohla napovědět orientace poškození ke světovým stranám. Pokud je poškození na osluněné straně (v našich podmínkách na jih), je pravděpodobné, že pozdně zimní nebo ranně jarní sluníčko rozehřálo kůru, která natáhla vodu a následný noční mráz roztrhal pletiva. Když už se něco takového stane, je problém s tím následně cokoli udělat. Je to horší než okus stromku zvěří - okusu si většinou povšimnete zavčasu a můžete aplikovat zachraňovací postupy. Namrznutí zjistíte pozdě, někdy až po roce i déle, často se do rány dostává druhotná infekce, rakovina, a stromek pak už často nejde zachránit. Záleží na mnoha faktorech, v první řadě na rozsahu poškození. Ve výše zobrazeném případě se domnívám, že zachraňovat stromek je ztráta času. Nebude ani ozdobou zahrady.

Prevencí proti mrazovému poškození je odstínění kmene stromu koncem zimy např. obalením papírem (bílým!) nebo tolik diskutované natření kmene vápnem. 

Ono se to krásně povídá, ale sám jsem před měsícem zjistil na jednom svém stromku odchlípnutou kůru po celé délce kmene a více než čtvrtině obvodu kmene. Pod pletivem proti okusu jsem si toho všiml, až se kůra začala scvrkávat. Budu se pokoušet stromek zachránit, ale už vím, že jsem zanedbal zimní péči.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:27
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz