Srdečný pozdrav všem, kdož se zde dělí o své zkušenosti.
Jsem víceméně pravidelným čtenářem těchto rubrik avšak dosud jsem neměl proč zde přispívat(až na jeden dotaz).
Ač zemědělsky zaměřený, v ovocnářství, potažmo ve štěpování jsem laik. Nicméně předloni ("na stará kolena") jsem
zkusil roubovat jabloně a třešně, a byl jsem nadšen, že jsem byl úspěšný zhruba z 25%.
letos jsem (na Valašsku, 400 m.n.m, první půle dubna, třešňový 4 letý semenáč, za kůru, ze stromu na strom) zkusil naroubovat třešeň chrupku, kterou jsem potřeboval a pro kontrolu Karešovu, kterou jsem až tak nemusel mít.
Překvapilo mě, že při stejném postupu, na stejné podnoži, ve stejnou dobu se ujaly oba rouby Karešovy a ani jeden ze dvou roubů Chrupky. Může být příčina v afinitě nebo spíše v tom že roub chrupky v této době pro roubování ze stromu na strom nebyl v tom správném stavu? prosím o radu či tip.
Mám však ještě něco na srdci. Letos jsem se rozhodl očkovat ve druhé půli srpna jabloně, meruňku a renklódu. Ještě jsem to nedělal a odměnou mi bude, pokud se uchytí aspoň něco. Chtěl bych však vyzkoušet něco, co jsem nikde neviděl.
Rád bych znal Váš názor, jestli je moje úvaha zcela zcestná, nebo je to jedno, nebo by to rád někdo zkusil jako kontrolní vzorek. Pro úspěch očkování je asi zásadní, aby se stýkaly spodní vrstvy kůry roubu a podnože. Tak jsem si usmyslel, že
a) udělám na podnoži opačný T-řez, abych mohl očko dorazit spodním zaříznutým koncem dolů a spojil spodní strany kůry podnože i očka
b) odeberu očko tak, že na roubu vymezím délku štítku očka
- spodním kolmým řezem do hloubky cca 2 mm, čímž zárověň vytvořím spodní hranu štítku očka,
a touto spodní hranou štítku očka dorazím ke kůže podnože v obráceném T-řezu.
- horním co nejvíce ležatým řezem směrem nahoru tak, aby byla řezná plocha obnažené spodní vrstvy kůry(kambia) co nejdelší
c) odběr očka dokončím tím že v této vymezené délce štítku očka provedu klasicky řez odspodu nahoru,
aby mi zůstala zachována spodní kolmá hrana štítku a horní šikmo seříznutá hrana s obnaženým kambiem spodní vrstvy kůry
d) uchopím očko za řapík, nasunu zespod do T-řezu tak abych se spodní plochou očka nedotknul kůry - mělo by to vklouznout po obnažené plošce pod obráceným T-řezem
a až bude spodní kolmá hrana štítku očka lícovat s dolní hranou obráceného T-řezu, tak dorazím tyto hrany k sobě co nejtěsněji
e) toto spojení by mělo mít stabílnější a lepší srůstné plochy nahoře i dole a menší možnost vnikání dešťové vody
d) očko bych zavázal odshora
prosím o rady, tipy, zhodnocení.
děkuji.
Ladislav Ulrych