nemoc jabloní

host - 70.254 (?)
10.1.2007 22:07
Podle vašeho popisu se pravděpodobně jedná o moniliozu. Zde se používá chemická ochrana spíše výjimečně, ale možná je a to před květem a to Kuprikolem 50 (0,6%).
Prevence je také pravidelné sbírání napadených plodů a to nejen plodů samotných, ale pokud jsou nalepené na větvičkách, tak odstřihnout větvičky i s plody, protože na větvičkách, s kterými je plod v kontaktu se drží výtrusy této choroby a mohly by se šířit dál.
Pokud jde o kyselost půdy - podle mne s tím nemá souvislost. Jabloně jako druh jsou tolerantní vůči pH půdy. Pokud máte půdu hodně kyselou (pod 5pH), je možné jej upravit povápněním.

Snad jsem vám tímto trochu pomohl.

Miloslav Amihaesei
zahradník
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Užovka - (2), 20.9.2005 8:31, zobrazeno: 5637x
Nejsem žádný pěstitel, ale mám již asi 10 let dvě nízké podzimní jabloně (druh neznám). Mají výborná jablka, velká, tvrdá, sladkokyselá. Ale letos jablka již na stromě hnijí a na povrchu mají něco jako bílé strupy. Vypadají jako plíseň, ale jsou tvrdé. Co to je a jak se toho zbavit? Nemůže to být kyselou půdou? Děkuji za radu.

host - 70.254 (?), 10.1.2007 22:07
Podle vašeho popisu se pravděpodobně jedná o moniliozu. Zde se používá chemická ochrana spíše výjimečně, ale možná je a to před květem a to Kuprikolem 50 (0,6%).
Prevence je také pravidelné sbírání napadených plodů a to nejen plodů samotných, ale pokud jsou nalepené na větvičkách, tak odstřihnout větvičky i s plody, protože na větvičkách, s kterými je plod v kontaktu se drží výtrusy této choroby a mohly by se šířit dál.
Pokud jde o kyselost půdy - podle mne s tím nemá souvislost. Jabloně jako druh jsou tolerantní vůči pH půdy. Pokud máte půdu hodně kyselou (pod 5pH), je možné jej upravit povápněním.

Snad jsem vám tímto trochu pomohl.

Miloslav Amihaesei
zahradník
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky >