karbolineum

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?)
23.3.2009 13:16

Pamatuji se, že se ve staré odborné literatuže psalo o stromovém karbolineu. Tenkrát se karbolineum vyrábělo destilací jako dehet a pod. a obsahovalo množství fenolových kyselin. Dnes bych si s tím zahradu nezaneřáďoval. Vždyť je dostatek moderních prostředků.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 171.155 (?), 21.3.2009 21:54, zobrazeno: 13342x

mám odborný dotaz- používáte někdo karbolineum k ošetření stromů např. proti nekritové rakovině? Pokud ano, jakým způsobem?

Lucas

host - 254.8 (?), 22.3.2009 14:15

Nečetl jste čistě náhodou odbornou radu o rakovině na jiném zahrádkářském fóru?  Tam totiž odborný poradce posloužil radou čerpanou z Ottova slovníku naučného.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 23.3.2009 13:16

Pamatuji se, že se ve staré odborné literatuže psalo o stromovém karbolineu. Tenkrát se karbolineum vyrábělo destilací jako dehet a pod. a obsahovalo množství fenolových kyselin. Dnes bych si s tím zahradu nezaneřáďoval. Vždyť je dostatek moderních prostředků.

host - 171.155 (?), 23.3.2009 20:50

V tom případě bych vás prosil, jaké prostředky byste použili na nekritovou rakovinu- kromě měďnatých preparátů a pily?

děkuji Lucas

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 27.3.2009 18:39

Zahradu mám na svahu v suchu, ale přes to se mi občas rakovina objeví. Považuji ji za velice vážné onemocnění, které vzniká především ve vlhkém prostředí a na nedostatečně vyzrálých pletivech. Proto se snažím čas od času přihnojit sad draselnými hnojivy.Měďnaté prostředky rakovinu nevyléčí, ale přitlumí její výskyt. Rizikové stromky stříkám po opadu listů, příp.  na jaře ještě v bezlistém stavu. Co hlavně - řežu za vegetace, peckoviny třeba v době květu, nikdy ne brzy z jara. Řezy důsledně zamazávám. Mám k tomu svůj nátěr z latexu, fundazolu a gelového stimulátoru. Když už se někde ranka objeví vyřežu poškozené pletivo zahradnickou žabkou, i za cenu zvětšení rány, a zamažu tím latexovým balzámem. Rány se po něm dobře hojí. Pokud by se stalo, že by rakovina zasáhla větší část obvodu větve nezbývá, než pod místem zranění ve zdravém dřevě odřezat a spáliz. Ránu opět zahladit a zamazat. To je má praxe. Snad vám něco pomůže.

host - 146.203 (?), 16.9.2010 20:54

Karbolineum se u nás používá již několik generací. Přidává se do vápna na bílení stromů proti okusu zvěří. Aby vápno nestýkalo po hladkých kmenech tak se tam dával ještě kravinec.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz