Kam vysadit jabloně a další?

host - 155.130 (?)
12.10.2011 15:35

Dům jsem samozřejmě chtěl co nejvíce na severní stranu, ale problém je v tom, že přístup na pozemek je na JZ straně (roh vlevo dole) a nechtěl jsem mít dům task daleko od vstupu.

Jinak neplánuji větší terénní úpravy. Kvůli prostoru ke skládce zeminy a manipulaci při stavbě jsem právě uvažoval o tom osázení podél hrany pozemku.

Pozemek mám dostatečně blízko bydliště, takže se na něj dostanu během týdně několikrát, v tom problém nevidím...

David

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 155.130 (?), 12.10.2011 14:16, zobrazeno: 7236x

Zdravím všechny,

prozatím jsem diskuze pouze pročítal, ale nyní se už blíží doba pro výsadbu, tak bych si rád nechal poradit.

Koupil jsem pozemek, kde teprve budu stavět dům. Přesto bych chtěl ovocné stromy vysázet již nyní. Na přiloženém obrázku je znázornění situace - orientace, rozměry a budoucí umístění domu. Pozemek je rovinatý, půda relativně dobrá.

Zajímalo by mě, jak ideálně vysázet stromy (vzdálenosti od plotu, od sebe atd.). V úvahu přichází severní, východní a jižní okraj pozemku. Stromy bych nejraději měl právě v řadě podél plotu, aby na pozemku zůstalo co nejvíce volného prostoru a zároveň aby vytvořily jakousi hranici pozemku.

Prozatím mám vybrané následující ovocné stromy:

Jabloně: Ametyst, Rozela, Lipno, Topaz

Hrušně: Bohemica, Boscova lahvice

meruňka: Hargrand

třešeň: Burlat

Teď tedy k dotazům - jak uvedené stromy rozmístit na pozemku?

Je uvedená skladba OK?

Uvítám jakékoliv tipy a připomínky.

Díky,

David

host - 8.222 (?), 12.10.2011 15:20

Dovolte otázku: Možná to má své důvody, ale proč neumístíte dům na severní stranu pozemku, abyste měl většinu zahrady na jih? Anebo alespoň více vpravo, západní strana je také hodnotná.

Já jsem také uvažoval o výsadbě stromů před stavbou domu, ale nakonec jsem byl rád, že jsem to neudělal a to z těchto důvodů:

- jak se ukázalo, na místě, kde jsem chtěl stromy, musela být skládka zeminy

- na pozemku jsem nebyl příliš často a stromy by v letních horkách trpěly, možná i uschly

- po stavbě se dělaly ternénní úpravy a zakládal trávník, se stromy by to bylo mnohem komplikovanější

Samozřejmě vaše situace může být jiná, jen uvádím své zkušenosti

Michal

host - 155.130 (?), 12.10.2011 15:35

Dům jsem samozřejmě chtěl co nejvíce na severní stranu, ale problém je v tom, že přístup na pozemek je na JZ straně (roh vlevo dole) a nechtěl jsem mít dům task daleko od vstupu.

Jinak neplánuji větší terénní úpravy. Kvůli prostoru ke skládce zeminy a manipulaci při stavbě jsem právě uvažoval o tom osázení podél hrany pozemku.

Pozemek mám dostatečně blízko bydliště, takže se na něj dostanu během týdně několikrát, v tom problém nevidím...

David

host - 220.186 (?), 12.10.2011 16:09

Počkala bych až po stavbě. Jinak vzdálenosti také záleží na vaší představě, v jakém tvaru stromy budete chtít a kam na zahradě umístíte další  - altán, pergolu, prostor na hraní dětí, pískoviště, kompost, jezírko, skleník ap., a kde máte vstup do domu, případně, kde budete mít uloženo nářadí... Myslím si, že představu si určitě upřesníte, až bude dům aspoň v hrubé stavbě stát.    Lída

host - 152.34 (?), 12.10.2011 21:10

Dost záleží na tom, v jaké jste nadmořské výšce, jaká je hladina spodní vody a jaké jsou poměry na sousedních pozemcích (budovy, které by mohly stínit nebo chránit před větrem, sousedi se svými právy). Vycházím z toho, že jabloně dostanete nejspíš na málo vzrůstných podnožích, takže půjdou dát k plotu celkem blízko - z různých důvodů se ale doporučuje sázet nejméně 1,5 m od plotu (pokud to není speciální tvar, třeba palmeta). Jiná situace ale bude s Burlatem - počítejte, že to bude strom s celkem velkou korunou. I když bude Burlat na podnoži Colt apod., počítala bych s odstupem od plotu 4 metry. Také mě napadá, že Burlat potřebuje opylovače. Hrušně a meruňka mají velké nároky slunce a teplo a meruňka navíc i závětří - dala bych je spíš na jih od domu.

host - 246.18 (?), 12.10.2011 22:01
Přečtěte si diskusní fórum v samostatné části meruňky. Tam je několik zajímavých příspěvků na novou samosprašnou odrůdu meruňky Kioto. Na základě těchto zkušeností jsem se rozhodl si ji také pořídit.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz