Kam mizí holovouské šlechtění



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
            
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 34.27 (?) 
26.7.2018 13:31

O žábě sedící na prameni se trefně zmiňoval pan ivan z okénka. Klidně bych použil i ostřejšího příměru, leč můj příspěvek by byl záhy smazán.

U prodeje oček je třeba rozlišovat dvě věci - jejich získání na "Smlouvu o poskytování vzorků genetických zdrojů ovocných rostlin", jejíž princip lze vystihnout jednoduše - dej nám a my ti dáme, nebo můžete očka za příslušný poplatek nakoupit, zde je však výběr odrůd značně omezen a nabízena jsou převážně vlastní šlechtění. S ekonomickou nevýhodností tohoto počínání nemohu souhlasit. V malém množství (do 100ks) je malopěstitel s pětikorunou za očko předem smířen (klidně by zaplatil i víc), při zaslání tří desetiočkových roubů jsme tedy na ceně jednoho stromku.

Nemyslím si, že by zájemci o staré odrůdy vytvořili dlouhé fronty. Prodej oček archivovaných odrůd by pouze přispěl k lepší péči o genofond.

Zájmem zákazníků o letní jabloně jsem byl sám překvapen, dobře se prodávaly bez ohledu na název odrůdy. Ještě větším překvapením byla neutuchající poptávka po Průsvitném letním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 144.116 (?), 8.8.2019 7:03

Dobrý den Vážení pěstitelé,

Je zajímavé číst si diskuse na téma "tajemství" šlechtění v Holovousích. 

Ano, šlechtíme ovocné druhy (jabloň třešeň, švestka a meruňka) a děláme to pro širokou veřejnost. Jsme soukromá společnost zabývající se komplexně výzkumem v ovocnářství a živí nás to a baví nás to.

Objevují se před námi stále nové výzvy a musíme na ně reagovat, ať ve šlechtění (choroby a škůdci nebo sucho..), tak ve společnosti, která nás nutí být více a více efektivní. Což má pak za následek pokles intenzity osobních setkání s Vámi zahrádkáři a drobnými pěstiteli (ano, tato činnost není nikým podporována, ačkoliv zahrádkářská produkce vyprodukuje cca 50 % objemu ovoce a zeleniny v ČR!, tzn. je to náš entusiasmus, že to děláme). Asi bychom se měli snažit být více vidět a pracujeme na tom.

Chystáme nové internetové stránky, naše prodejna je otevřena celý týden a je možné si u nás zakoupit stromky i plody většiny odrůd vyšlechtěných v Holovousích a vybraných "starých" odrůd ovoce. Osobně se angažuji v zahrádkářských školeních a přednáškách pro veřejnost v mimopracovní době. Připravuji s kolektivem také degustaci ovoce na konci skladovací sezóny, na kterou se můžete přihlásit jako hodnotitelé (viz kontakt na konci) a pořádáme den otevřených dveří v Holovousích s výstavou ovoce na kterou jste všichni srdečně zváni a koná se vždy první říjnovou sobotu odpoledne (viz aktuality na našem webu).

A proč nejsou naše odrůdy u školkařů? U některých jsou a u některých nejsou. Je to záležitost poptávky a nabídky. Když se budete aktivně ptát po odrůdách z Holovous, školkaři na to budou reagovat. Je několik školek, které množí většinu Holovouského sortimentu. A jelikož školkařům nikdo nepřikazuje co mají množit, je to svobodná volba, která závisí především na tom, aby školkař vydělal na živobytí sebe a rodiny nebo firmy. Vy sami jako zahrádkáři pomáháte těmto školkařským firmám nákupem jejich výpěstků, tak se na naše odrůdy ptejte. Všichni školkaři v ČR mají možnost naše odrůdy množit. Na vyžádání můžeme zprostředkovat kontakt na nabídku našich odrůd mimo Holovousy.

A otázka poskytování roubů novošlechtění? Novošlechtění se musí v degustaci alespoň třikrát dobře umístit, aby bylo vybráno jako odrůda. Chuť je totiž parametr, který je dle sezóny značně proměnlivý. (Jak jsem psal, jste všichni zváni stát se hodnotiteli v degustaci.) Dále musíme dbát na ochranu duševního vlastnictví (vyšlechtění odrůdy trvá 25 a více let) a poskytnutím novinek před jejich zapsáním do odrůdové knihy bychom přišli o možnost tuto odrůdu registrovat. 

Rád se s Vámi osobně setkám při těchto příležitostech:

24.8.2019 od 13:00 přednáška na Zemi Živitelce v Českých Budějovicích

27.9.2019 od 18:00 do 22:00 stánek v Zemědělském Muzeu v Praze na Letné v rámci akce Noc Vědců

5.10.2019 od 14:00 do 17:00 Den otevřených dveří VŠÚO v Holovousích při akci Slavnosti holovouských Malináčů.

Těším se na Vás, dejte tvář Vašim pseudonymům a přijďte se přesvědčit o kvalitě našich odrůd.

Zdraví a hodně zahrádkářských úspěchů přeje,

Lubor Zelený,

Vedoucí oddělení Genetiky a šlechtění VŠÚO Holovousy s.r.o.

kontakt je na našem webu: www.vsuo.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika