Jak upravit korunu jabloně a třešně
|
|
 |
 |
host - 220.132 (?) 9.3.2014 14:13
Ještě k té třešni - spodní větve by asi nepotřebovaly zásah, na těch horních bych odstranil vzhůru rostoucí výhony (45 - 65° od vodní roviny je většinou tak akorát, všechno kolmější se bude silně táhnout nahoru), ony třešně se rády tlačí nahoru, takže jim to trochu znesnadněte. Jako terminál vyberte jeden silný rovně nahoru rostoucí výhon, ostatní konkurenční odstranit, slabé klidně nechte, jde jen o ty silné, které určitě budou dále sílit.
Když se tak na tu fotku dívám, tak už nějaké zastřižení letos bylo provedeno, že? Obecně mi přijde zbytečné třešně stříhat, pokud nejde o prosvětlení, protože to potom jedině zahušťuje, hustota a rozložení větví je v mohých případech ideální když se strom neřeže, rozhodně v takovém věku stromu. Jenom si přiděláváte práci. To ovšem záleží na úhlu pohledu, tedy zejména tvaru stromu, jakého chcete dosáhnout, a také velikosti. Jak už jsem výše zmínil, třešně rády rostou vzhůru, takže tady bych řez pochopil. Jakmile už jsou však kosterní větve zpevněné, nevidím v tom dalším řezu žádný užitek. Pro tentokrát ale určitě odstraňte ty silné vzhůru rostoucí výhony, další rok se to bude opakovat, protože už je zastřiženo.
Všechny větve, jak u jabloně, tak u třešně, veďte takovým způsobem, aby z pohledu shora se žádné pokud možno nepřekrývaly, a rovnoměrně se rozkládaly po obvodu koruny. V některých poblikacích je doporučováno zajistit vidličnaté rozvětvení kosterních větví cca 1m od kmene, to proto, aby byl účinně využit prostor okolo kmene a strom se tolik netáhl do stran, nýbrž z toho ptačího pohledu tvořil kruh, pokud možno rovnoměrně vyplněný.
Skvělá názorná publikace to jistě nastíní ještě lépe.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 25.79 (?), 8.3.2014 19:07, zobrazeno: 7264x
Mám jeden dotaz. Koukal jsem na rúzná vlákna o stříhání stromů a mám podobný problém. Získal jsem zahradu, kde je třešeň a jabloň, stáří přibližně 4 roky. Stromy by evidentně potřebovaly upravit korunu, ale nevím, kde začít. Poradí někdo? Předem děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.79 (?), 8.3.2014 19:11
Ještě jsem zapomněl připojit fotku té třešně...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.132 (?), 9.3.2014 9:52
já bych to udělal následovně:
jabloň - vybrat silné kosterní větve a pouze ty ponechat (dole vidím jednu slabší, ta se časem bude válet po zemi, ale můžete ji odstranit taky později, až odplodí), ve spodní části koruny by se větve měly držet okolo úhlu 45°, což je zhruba splněno, takže zbývá jenom průklest, čili vystříhejte všechny větvičky které obrůstají z terminálu a takové, které se kříží, rostou jinak než ven z koruny, takže si mohly navzájem zbytečně stínit. V horní části koruny, no tady záleží na tom, jaký chcete tvar stromu, mě se zdá být druhé patro kosterních větví blízko prvního patra, tedy nízko. Nicméně každé vyšší patro, než je první, by mělo mít větve vůči terminálu okolo úhlu 65° tuším, tedy více naležato, no ale je to ještě mladé, takže to jenom mírně usměrněte, ono se to ještě skloní pod váhou plodů. Nakonec záleží na tom, zda-li chcete aby strom měl dál terminál, pokračující výhon vzhůru - u mladého stromu je dle mého názoru důležitý terminál.
Na závěr však přidám jednu radu nad zlato - někdy řezat méně znamená více. Já jsem se naštěstí této rady letos držel, když jsem dělal hrubý průklest, a když jsem to viděl za pár dní, kdy jsem dělal detailnější řez, byl jsem fakt rád, že jsem toho na stromě nechal trochu víc, uvidím totiž jak to bude obrůstat a tak, protože řezat se dá vždycky, i příští rok, i za deset let, ale kdybyste střihl nevhodně nějakou větev (například některá se vám zdá moc trčící vzhůru, tak ji usměrním dolů - ups, ona další rok zaplodí a leží na zemi) tak takovíto zásahy jsou mnohdy nevratné. Mladý strom je však dobře tvárný, tak z toho zas nemějte strach :D to tady popisuju jako nějaký horor. Dave
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.132 (?), 9.3.2014 14:13
Ještě k té třešni - spodní větve by asi nepotřebovaly zásah, na těch horních bych odstranil vzhůru rostoucí výhony (45 - 65° od vodní roviny je většinou tak akorát, všechno kolmější se bude silně táhnout nahoru), ony třešně se rády tlačí nahoru, takže jim to trochu znesnadněte. Jako terminál vyberte jeden silný rovně nahoru rostoucí výhon, ostatní konkurenční odstranit, slabé klidně nechte, jde jen o ty silné, které určitě budou dále sílit.
Když se tak na tu fotku dívám, tak už nějaké zastřižení letos bylo provedeno, že? Obecně mi přijde zbytečné třešně stříhat, pokud nejde o prosvětlení, protože to potom jedině zahušťuje, hustota a rozložení větví je v mohých případech ideální když se strom neřeže, rozhodně v takovém věku stromu. Jenom si přiděláváte práci. To ovšem záleží na úhlu pohledu, tedy zejména tvaru stromu, jakého chcete dosáhnout, a také velikosti. Jak už jsem výše zmínil, třešně rády rostou vzhůru, takže tady bych řez pochopil. Jakmile už jsou však kosterní větve zpevněné, nevidím v tom dalším řezu žádný užitek. Pro tentokrát ale určitě odstraňte ty silné vzhůru rostoucí výhony, další rok se to bude opakovat, protože už je zastřiženo.
Všechny větve, jak u jabloně, tak u třešně, veďte takovým způsobem, aby z pohledu shora se žádné pokud možno nepřekrývaly, a rovnoměrně se rozkládaly po obvodu koruny. V některých poblikacích je doporučováno zajistit vidličnaté rozvětvení kosterních větví cca 1m od kmene, to proto, aby byl účinně využit prostor okolo kmene a strom se tolik netáhl do stran, nýbrž z toho ptačího pohledu tvořil kruh, pokud možno rovnoměrně vyplněný.
Skvělá názorná publikace to jistě nastíní ještě lépe.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.218 (?), 10.3.2014 13:03
Děkuji za odpověď.
Sice jsem pročítal různé materiály, ale v terminologii a v praxi tápu. Tak snad se tím nějak prokoušu. Možná by mi pomohli zančky na fotkách, aby mi nezbyly holé kmeny 
Ale ještě jednou díky
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|