Jak ostříhat sloupovitou jabloň?

host - 37.133 (?) 
3.2.2021 21:20

Dobrý den,

zajímalo by mě jak vám chutná odrůda Starcats?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 37.133 (?), 4.2.2021 7:57

Dobrý den,

zajímalo by mě jak vám chutná odrůda Starcats?

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 66.55 (?), 4.2.2021 12:13

Děkuji za zhodnocení. U českých odrůd jsou moje chutě podobné.
Slendera podle mých zkušeností je výborná tak do vánoc, potom už ztrácí.
Hodně mi chutná Goldlane, jen se u něj musí pohlídat aby se neotlačila, je ne zacházení citlivé. Ale zdá se, že ve sklepě dlouho vydrží, ještě teď je výborné, nevadne.
Redspring má vybornou chuť ale hodně se u něj musí pohlídat střídavá plodnost.
Lambada má výbornou harmonickou chuť, skladovatelnost nedokážu posoudit, protože jej jí zatím málo a rychle se sní.
Z podzimních mi naprosto vyhovuje Sonet.
Hlavně neznám zahraniční odrůdy kromě německých, o to víc je Vaše hodnocení cenné, ještě jednou díky.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1763) - 165.146 (?), 4.2.2021 12:44

Zdravíčko ovocnáři. Opravdu mě překvapilo kolik odrůd sloupovek už existuje.Osobně se o ně nezajímám, ujíždím na štíhlých vřetenech a jinou skladbou odrůd.Což ovšem neznamená abych se o zapěstování tohoto tvaru nepokusil.Vybral jsem si Ananasovu renetu a umístil mezi dvě palmety u zdi. Je málo vzrůstná, dobře obrůstá plodonoši akorát jsem použil nevhodnou podnož M9 (jinou jsem neměl) a je nutné boční obrost ohýbat pro jejich vzpřímený růst.Růst je pomalý a budu rád pokud vyroste během let do výše 1,5 m.Mám čas, je to jen takový pokus.V příloze základ sloupovky.

Dále mě zaujal odborný souhrn přítele Přasličáka ale především jeho oslovení přítel.Kdysi to byl normální a pěkný zvyk oslovování mezi ovocnáři.Škoda že toto oslovení skoro vymizelo.Nutno si však uvědomit, není to od oslovitele podbízení a oslovený by si neměl myslet že je neomylný a nadřazený.Je to prostý a krásný pozdav ovocnářů, kterým se odlišujeme od jiných zájmových skupin. Neplést si s lidovci.

Zahradě a přátelům zdar - Mičurin II (470 m)

host - 91.196 (?), 4.2.2021 13:40

yes! Na počátku bylo Slovo. Oslovení obě strany zavazuje. Před časem zde jeden mnou velmi vážený přítel nepřímo, leč přece nazval jiného mnou velmi váženého přítele pisálkemfrown. Bylo z toho plno zlé krve... Proto jsem rád, že se persona Vašeho věhlasu takto vyjádřila. SPCH. PS: Omlouvám se za OT, bude-li tento smazán, pochopím.

host - 88.251 (?), 4.2.2021 17:30

Jsem zahrádkář a včelař. Tam se dosud oslovujeme příteli. Doufám, že jsem se nikoho nedotkl tímto oslovením. Sloupcové jabloně je zajímavý fenomém do malých zahrad. Ale zatím rozhodně nedosahují takových chuťových vlastností jako špičkové klasické odrůdy  / Admirál, Barby, Sweet Tango, Jazz... /.  Takže naprostou většinu jabloní v zahradě mám ve formě štíhlých vřeten a palmet na podnoži M9 a podobně rostoucích. M. Přasličák

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1763) - 165.146 (?), 4.2.2021 18:37

Asi jsem se neobratně vyjádřil pane Přasličáku.Naopak.Velice mě to potěšilo a připadá mě to zcela přirozené.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 63.85 (?), 18.3.2021 22:08

Zdravím, tady zakladatel tohoto vlákna. Tak jsem jabloň zastřihl, je to takto dobře? Bohužel jsem ještě nesehnal, čím bych měl zatřít rány. Štěpařským voskem? nevadí když se zatřou až později?

Pod stromem jsem vyplel plevel, rozhodil cererit a ještě (to už na fotce není) jsem pak přidal slabou vrstvu kompostu.

host - 91.196 (?), 19.3.2021 15:14

A co zbytek stromku-mohl bych ho vidět? Můžete rány např.zakápnout voskem zapálené přírodní svíčky. Čím později, tím větší nebezpečí průniku choroby do dřeviny-choroše, např.klanolístky, nektrie. Dochází také ke ztrátě mízy, její vůně láká hmyz, který tlapky a sosáky nemá čisté. Cererit je vhodné-až nezbytné zapravit do zeminy. Ten plevel jste mohl odstranit poněkud velkoryseji...

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika