Jabloň na Šumavě?

host - 171.155 (?)
27.3.2009 7:47

Suhlasim s názormi tychto pánov,  je potrebné silnejšie rastúci podnik ak nie semenáč, priesvitne letne bude trpieť strupovitosťou ,sám ju pestujem cca 56O mnm a nie je to bohvie čo, odporučal by som Júliu je to letna odroda ale v tejto polohe sa posunie termín dozrievania,  Hana netrpi strupovitosťou no u mňa ma menšie plody, a myslím že by dozrela aj Rajka a Delor, potom je ešte jesenna Prima síce alternuje - striedava rodivosť no netrpi chorobami.

Peter.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
jindracb - (3) - 41.2 (?), 19.3.2009 9:39, zobrazeno: 6147x

Prosím o radu, jakou jabloň máme (resp. můžeme) zasadit na Šumavě v nadm.  výšce cca 700 m. Nechceme zimní jablka na uskladnění. Jde nám o to, abychom si v létě nebo na podzim mohli natrhat a pochutnat si na dobrých jablíčkách.Může to být i vysoký strom, místa máme dost. A můžeme zasadit strom ještě letos na jaře? Děkuji za rady.

host - 78.10 (?), 19.3.2009 10:12

Zdravim

Vzhledem k tomu ze chcete jabka na primy konzum a jste v 700 m, doporucil bych nejakou odrudu, ktera v nizsich polohach ma privlastek letni. U vas ve vasich klimatickych podminkach stejna odruda bude mit vlastnosti odrud podzimnich. Priklad stara odruda Prusvitne letni dozravajici v nizinach od konce cervence, u vas dozraje koncem srpna, ci v zari. Rekl bych ze bude mit i vice pevnou duzninu a vetsi aroma, diky intensivnejsimu slunecnimu zareni. Da se protrhavanim sbirat postupne cely mesic. Samozrejme letnich odrud hlavne novejsich existuje vicero, bohuzel vlastni zkusenosti nemam. Z odrud podzimnich, ktere tedy u vas budou zimni, pekne plody mely na Valassku v podobnch klimatickych podminkach napr. Matcino, Malinove holovouske. V Krkonosich zas velkou oblibu ziskalo Malinove Hornokrajske. Jeste bych doporucil podivat se, co roste a prosperuje v okoli.

at vam to roste           Ondra

host - 86.59 (?), 19.3.2009 11:25

Jsem v 500 metrech a jiné odrůdy než rezistentní tady nemají smysl. Vyšší vlhkost podporuje strupovitost a i odrůdy, o kterých se píše, že jsou odolnější, tady bez postřiku rodí brak. S rezistentními odrůdami jsou výsledky radostné. Záleží taky na tom, jakou máte půdu, od toho se odvíjí podnož, na chudých půdách vám uspokojivě poroste stromek pouze na semenáčku, v lepších možná i na A2 nebo M11, jiné bych vám nedoporučoval.

Takže z letních Ametyst a Hana, možná by dozrály i podzimní Vanda či Rubinola. Kdybych měl vybrat jednu, doporučil bych Rubinolu, protože je taky odolná vůči rakovině a nepadá.

host - 171.155 (?), 27.3.2009 7:47

Suhlasim s názormi tychto pánov,  je potrebné silnejšie rastúci podnik ak nie semenáč, priesvitne letne bude trpieť strupovitosťou ,sám ju pestujem cca 56O mnm a nie je to bohvie čo, odporučal by som Júliu je to letna odroda ale v tejto polohe sa posunie termín dozrievania,  Hana netrpi strupovitosťou no u mňa ma menšie plody, a myslím že by dozrela aj Rajka a Delor, potom je ešte jesenna Prima síce alternuje - striedava rodivosť no netrpi chorobami.

Peter.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025