Jabloň nechce rodit



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
         
host - 44.124 (?) 
28.2.2007 18:04

Vážení kolegové, dlouho jsem váhal, ale dovolte mi pár osobních poznatků k odrůdě JONATHAN. Tuto odrůdu jsme měli vysazenou u mého otce na zahradě již před více jak 30ti lety na neznámé podnoži. Úroda byla průměrná, téměř každoroční. Velkým problémem však byla jonathanová skvrnitost plodů což však dnes umíme téměř odstranit. Z tohoto stromu si vzal rouby zahrádkář, který měl od nás zahradu vzdálenou cca 300 metrů. Narouboval Jonathana na neznámou podnož. Zhruba osm let se s tímto stromkem trápil až ho nakonec vykopal z toho důvodu, že sklízel cca 10 plodů ročně. Takovéto pokusy jsem zažil ještě ve třech případech. Z tohoto usuzuji, že mimo jiné je odrůda Jonathan náročná i na podnož. Určitě vyžaduje vlhčí prostředí, což polohou své zahrady splnuji, neboť jsem u řeky, byť v mrazové kotlině. Odrůdu jsem se pokoušel pěstovat ve tvaru stěny na M9. Plody neměly žádnou trvanlivost a stromky nesnášely přísné tvarování. V loňském roce jsem narouboval několik stromků na MM 106. Takže výsledky prozradím bohužel až tak za dva roky. Jsem zastáncem moderních resistentních odrůd. Mám několik mutací Jonagolda, mám vyzkoušenou odrůdu Melrose, což měla být náhrada za Jonathana. Ale dle mého názoru chuť Jonathana je tak specifická, že ji jiná odrůda těžko nahradí, což ale není úkolem nových odrůd. Domnívám se, že by každý zahrádkář se měl o tuto odrůdu pokusit , neboť je skutečně výborná.

                                  Milan  Boštička  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 160.82 (?), 1.3.2007 23:50
Jonathan nezkoušejte na podnožích semenáčů,oddaluje se plodnost stromu na několik let a ovoce nedosáhne ani standartní velikosti. Roubováním na podnoži MM-106 je dobrá volba.Další podnože na velikost čtvrtkmene třeba M-1,M-2.Padlí na Jonathanu je problém a pokud s ním máte ve svém okolí potíže,nemá cenu to lámat přes koleno a zkuste odrůdu ne tak choulostivou jakou je Jonathan.Teplé polohy a zároveň vlhké se opravdu hledají stěží.

Zlatuška
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165), 2.3.2007 19:00

Nikdy do zahrádky nepoužívejte podnož semenáče. Pokud nechcete strom použít jako soliteru. Podnož M1 dnes se rovněž nepoužívá protože patří mezi silně vzrůstné podnože navíc je velmi náchilná na mráz. M2 rovněž silná podnož ve vlhčích polohách napadána krčkovou hnilobou.

                Milan Boštička

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 2.3.2007 20:31
Přestože vesměs s názory a postoji pana Boštičky souhlasím, tentokrát musím udělat výjimku. Samozřejmě, v Polabí, ve  třech  moravských úvalech, zejména v  intenzivních zahradách  s  úrodnou půdou jsou zlatým standartem slabě rostoucí a mělce koženící typové podnože. Rozsáhlé oblasti středohoří, Vysočiny, Valašska, Slezska a celých Sudet mají však zcela jiné podnebí a kambizem jako převládající půdní typ. I tam lze jistě při dostatečné péči a na zahradnicky zúrodněné půdě pěstovat na typových podnožích kvalitní jablka.  Zatravněné zahrady v těchto lokalitách však vyžadují bujnější podnože. Ty navíc méně trpí suchem,  nevadí jim tolik drn, podkultury ani přítomnost hryzce. Jistě, plody jsou o něco menší, méně sladké. Vydrží však obvykle o měsíc déle a nehrozí přehnojení dusičnany. Pro odrůdy rychlého vývoje používám A2 pro zákrsek, semenáč pro čtvrtkmen. S bujněším růstem některých odrůd si snadno poradí letní řez.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.124 (?), 3.3.2007 15:11

Ano máte pravdu. Mé názory jsou tak trochu ovlivněny prostředím. Tzn. nadmořská výška cca 200m. A hlavně mám vždy na mysli tzv. zahrádkářské pěstování, kdy zahrádkář zasadí stromek a kolem něj pěstuje zeleninu, nebo dnes udržovaný trávník. Možnost závlahy, pravidelné přihnojování atd.

                 Milan Boštička 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 3.3.2007 16:33
Závidím Vám takovou lokalitu.
Výhodou té mojí neúrodné je pouze množství volně ladem ležící půdy kolem zahrady. Takže když mi nějaký stromek přebývá nebo se nechci starší překonané odrůdy zbavit úplně, vysadím ji prostě kousek za zahradu - samo sebou na semenáč
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika