Hořká pihovitost, co s tím



Forrest - (1) - 58.108 (?) 
12.8.2021 9:31, zobrazeno: 1353x
Dobrý den, pořídili jsme zahradu o kterou se nikdo delší dobu (více než 10 let) nikdo moc nestaral. Stromy jsou hodně staré. Loni jsme ji vyčistili od náletů a letos v únoru byl proveden odborně hluboký řez. Loni byla na některých jabloních pihovatost. Změřil jsem ph, bylo v průměru kolem 6,3 - 6,5 a na pihovatost jsem dal zjara trochu dolomitického vápence. Hnojilo se jednou v létě a letos na jaře Organica N, v menší dávce. Letos se pihovatost objevila znovu. Některé jabloně ji tolik nebo vůbec nemají. Poradíte prosím co s tím. Je to způsobeno nedostatkem vápníku nebo tím řezem? Mám dát znovu vápenec? Děkuji.



Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 186.2 (?), 12.8.2021 10:34

na červeném jablku je čistě strupovitost, s nedostatkem vápníku nemá co do činění. Problematika hořké pihovitosti je velmi komplexní problém a je ovlivněna celou řadou faktorů - dostupný vápník, poměr živin, hnojení dusíkem a hořčíkem, odrůda, zatížení stromu, řez atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 5.31 (?), 12.8.2021 12:20

Na těch červených je strupovitost a na zelených pihovitost. Dostupnost dusíku v půdě zhoršuje např. nadbytek vláhy, což v letošním deštivém roce u nás je, ale i nadbytek dusíku. Dusík bych přidával jen ve formě ledku vápenatého, dá se použít i jako postřik. Stejně tak i opakovaný postřik chloridem vápenatým zabrání vzniku pihovitosti. Ale lepší je pěstovat odrůdy, které tím netrpí. To platí i pro tu strupovitost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 5.31 (?), 12.8.2021 12:21

Oprava: Dostupnost vápníku v půdě...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 91.196 (?), 12.8.2021 21:38

Na druhé fotce, menším-žlutém jablíčku se k obaleči přidala zobonoska, na třetí f. krom hoř.pihovitosti i sklovitost. Je zde přímá souvislost s radikálnějším, nejspíš nutným řezem, většími srážkami-jestli se i tam někde u Vás vyskytly, tak nám to, prosím potvrďte, nebo vyvraťte. Dříve-asi padesát let zpět, se většina ořezaného materiálu na místě spálila a popel rozhodil pod stromy. To bylo ok...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 58.108 (?), 13.8.2021 17:44
Děkuji vám za názory. Ano, letos bylo srážek více. Oblast je u Bechyně 465 m.n.m. Z větví jsme dělali štěpku která skončila v kompostu a částečně jsme ji dali pod stromy. Co se týká škůdců a chorob, vypadá to že to budeme mít all inclusive 😀. Stromky chci bez chemie. Zkusím barevné lepové desky a feromonové lapače. Máte tip na nějaké dobré podzimní hnojivo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika