Dutina v jabloni

host - 200.221 (?)
7.7.2025 11:18

Zdravím a děkuji za reakci. Korunu budu asi muset trochu zmenšit příští rok na jaře z důvodů které zmiňujete. Dutina je hluboká tak do 1/3 kmene. Taky mi přijde lepší, když to bude větrat. Nebo navrhujete něco dalšího? Např. vyplnit to betonem, když jsem pročítal další diskuze zde se moc nedoporučovalo... Jiné řešení mě nenapadá...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 131.81 (?), 7.7.2025 7:13, zobrazeno: 386x

Dobrý den, prosím o radu. V cca 50 let staré jabloni se vytvořila v kmeni díra. Tu jsem otevřel a odstranil shnilé dřevo. Dole jsem dutině udělal šikminu, aby se tam nedržela dále voda.  Ránu vyčistil a natřel sadařským balzámem - viz foto. Teď řeším - mám takhle ošetřenou dutinu zakrývat třeba plechem, linem nebo je lepší to nechat větrat? Moc děkuji za případné rady.

Dutina v jabloni
Dutina v jabloni

host - 91.196 (?), 7.7.2025 9:55

Z variant Vámi navržených se přikláním k té třetí. Sice není vidět koruna, ale obecně-dbejte na její přiměřenou velikost, hustotu-pro bezpečnost a zdraví samotného stromu i všeho kolem, SPCH.

host - 200.221 (?), 7.7.2025 11:18

Zdravím a děkuji za reakci. Korunu budu asi muset trochu zmenšit příští rok na jaře z důvodů které zmiňujete. Dutina je hluboká tak do 1/3 kmene. Taky mi přijde lepší, když to bude větrat. Nebo navrhujete něco dalšího? Např. vyplnit to betonem, když jsem pročítal další diskuze zde se moc nedoporučovalo... Jiné řešení mě nenapadá...

host - 91.196 (?), 7.7.2025 12:05

Pinkám přání pěkného dne zpětwink. Beton měl své výhody-těžiště+opěrnou fci, ale zápor je v tom, že mezi ním a hmotou stromu byla stále vlhká škvírkaangry! Nutkání zaplnit dutinu někteří uspokojí montážní pěnou-funguje to v případech, že je ta prostora předem důkladně vydlabaná, vydesinfikovaná, vyvětraná-vysušená. Po aplikaci pěny a vyzrání se případné nárusty do venkovního prostoru oříznou. Má-li její povrch jinou barvu a estetické cítění si to žádá, tak není problám jej nakolorovatcheeky. Problém se pak skrývá v datlovitých-ti se občas na měkkém materiálu rádi-snad cvičně-realizujícool. Roztažnost pěny a její pružnost-nejen to jsou bonusy oproti betonu, ale jak už jsem psal v první reakci, pro strom bude volná, čistá a nepřemokřená dutina asi to nej, SPCH.

host - 112.140 (?), 7.7.2025 13:46

Nepíšete co pro vás ta konkrétní jabloň znamená, jak moc ji chcete udržet, jestli může případně někoho ohrozit atd. 

Ta díra tam asi nevznikla přes noc, z toho co píšete se mi zdá že začalo vyhnívat jádro a teď to ve spodní části kmene prolezlo ven. Zvrátit nebo zastavit takový stav se moc nedá, zpomalit ano, otázka co kvůli tomu chcete podstupovat. A jestli vůbec něco, Jabloně mají pevné dřevo a i s poměrně velkými dutinami ještě dokážou přežít roky, ba desetiletí.

Já bych asi řešila hlavně bezpečnost - zmenšení koruny, aby ty síly působíci na kmen nebyly tak velké.. Pokud bych k ní měla extra vztah, tak bych si odebrala rouby a nachystala si náhradníka, nebo požádala někoho, aby to pro mě udělal. Něčím tu dutinu vycpávat mi přijde konkraproduktivní s nejistým výsledkem. 

Máme na zahradě podobnou senescentní jabloň, teď už spíš torzo. V otevřené dutině seshora letos vyhnízdily babky, pod nimi mají hnízdo sršni, kteří vylétají spodem. Mimochodem ta vaše jabloň je pro sršně jako dělaná, ta se jim bude líbit :)

Anežka

host - 200.221 (?), 7.7.2025 14:23

Dobrý den Anežko. Taky děkuji za reakci. Jabloň chci udržet - zimní jablka, která vydrží pomalu do dalších... Ohrozit může max starý rezatý plot, ale pokud by to mělo nějak pokračovat, pokácím ji... Díra byla v té horní nejširší části fotky asi 10 cm na výšku. Abych vydlabal shnilé jádro, tak jsem pokračoval dolů. Co se dá ještě podstoupit, co lze ještě udělat než to co jsem udělal tj. vydlabat shnilé dřevo a ránu ošetřit? Jo, sršni na zahradě sem tam poletují, tuhle příležitost domova tam mají teprve od soboty...:-))

host - 91.196 (?), 7.7.2025 15:30

I doupné stromy si zaslouží ochranu-ty možná ještě větší! Máte-li zájem, tak si na tu jabloňovou atrakci zaměřte kameru a sám uvidíte, co všechno projeví zájem o dočasné, nebo trvalejší pobytíenlightened. Kdo nestojí o bodavý hmyz a zároveň se mu příčí jej hubit, pospíší si a takové lákavé místo včas a opakovaně pokropí odpuzujícím přípravkem... Možná mi to někteří budou vyčítat-že je to snad blbost, že se opakuju...,ale já na Vašem místě bych ještě odstranil v místě přechodu kmene a podzemní části na min.chlapskou stopu travní drn-toto kritické místo pak bude vzdušnější a nástupiště pro např.mravence bude přehlednější pro Vás i pro hmyzožravé ptactvo! SPCH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz