Co sa stalo jabloni?

host - 157.239 (?) 
27.8.2015 9:39

Jestli máte zájem zachovat současné jabloně dalších 10-25 let naživu, zkuste postupovat takto-v následujících letech-už od letoška uřežte každý rok jednu kosterní větev-nechte cca 1metr dlouhý čípek-špalek-poleno. Ránu důkladně ošetřete. Zbytek stromu zbavte všech nemocných, suchých, zahušťujících větví, dbejte na detailní odstranění infkčních vrcholků-vzpomínané padlí, nespoléhejte jen na postřiky, zárověň by však bylo dobré je v rozumné míře použít. Píšete, že jste kmen čistili-zkuste kartáčem šáhnout i vejš. Jestli stromy nekrmíte, tak to napravte-jinak to nemá žádný smysl... Pokud se dáte navrhovaným směrem, tak na zkrácených částech str. vypučí nové, zdravější výhony-ty lze různými způsoby -střihem, ale raději vyvázáním přimět k dřívější plodnosti, nebo využít k přištěpování dalších odrůd. S.P.,Ch.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 248.131 (?), 27.8.2015 21:30

No já bych asi pořídila postupně stromky nové, vzhledem ke stáří stromů mi připadá teď dávat starý strom "dohromady" a snažit se napravovat roky zanedbávanou péči jako zbytečně pracná činnost s malým efektem. Zmlazení "na špalky" má smysl, když je strom vitální, aby měl sílu vytvořit pořádné větve, tenhle mi připadá už dost neduživý, nemá prakticky žádné přírůstky.           Lída

host - 159.102 (?), 29.8.2015 23:01

Dakujem za vsetky prispevky, verim, ze sa nam podari stromy este zachranit :)

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 212.114 (?), 31.8.2015 0:57

Zdravím

U odrůdy Jonathan je spousta problémú a záludností. Tato vynikající odrůda je citrlivá na vše a na každou blbost pěstitele!

Nesnáší studené a vlhké púdy - rakovina a odumírání dřeva

sucho - plíseň šedá - kropit korunu vodou

chladné klima - malé a chuťově pořadné plody

řez - nesnáší teror řezu - bujně roste a silně omezí plodnost až 0

Jonathan je hodně lenivý oproti odrůdě Jonared (VŘELE DOPORUČUJI)

S pozdravem Vlada

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 31.8.2015 8:22

U mne se letos stalo něco podobného na odrůdě Gloster. V předposledním srpnovém týdnu zhnědly a později opadaly téměř všechny listy, kromě těch na letošních výhonech. Na vedlejším Mc Intoshi a Rubínu se to neprojevilo. Na snímku je vidět částečně zhnědlý list, který se udržel.

host - 182.227 (?), 31.8.2015 8:27

Jestliže jabloň má nedostatek vody a listy již vadnou, po zalití se část listu vzpamatuje, zbytek zhnědne. Takže nic zvláštního.P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz