Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Můj názor na způsob řezu dle fotografií pěstitele, pana Lajciho je zhruba tento: Ten strom (jabloň) rostl a roste vitálně, čili intenzivně. Pokud mu bylo v rámci jednoho pěstitelského zásahu odebráno najednou přibližně 70-80% objemu nadzemní části (větevních výhonů), což je z fotek patrné, tak si je ten strom automaticky bude snažit co nejrychleji doplnit zpět,  do té míry, aby se vyrovnal  růstový potenciál podzemní části (kořenové soustavy) a nadzemní části (větvoví). Tento potenciál totiž u zdravých stromů, jak známo, bývá VŽDY v přirozené rovnováze. Takže následnou reakci stromu, naštěpovaného na bujné podnoži, lze celkem snadno předpovědět – strom se zahustí ještě víc, než byl a úroda ovoce bude velmi malá. Pokud bylo cílem pěstitele dosáhnout tohoto stavu, tak provedený řez byl zcela v pořádku. Pokud však pěstitel zamýšlel něco jiného,... stala se chyba. Myslím si, že původní zahuštěný strom byl relativně jednoduše řešitelný za použití citlivého postupného řezu, čili řezu, provedeného v několika časově oddělených fázích, rozložených do několika let. Nyní, pokud bude jeho rašení ponecháno volné přírodě, dojde k dalšímu zhoršení původního stavu a enormnímu zahuštění koruny množstvím planých letorostů. Jestliže bude strom snaživě řezán i v proběhu vegetačného období,  čili na jaře a v létě, což pěstitel plánuje, nebude výsledek o mnoho lepší, neboť stále platí výše uvedené pravidlo, že dokud se nevyrovná růstový potenciál kořenové soustavy s nadzemní částí, strom bude mít stále tendenci se zahušťovat. Takže to povede k nekonečnému boji zahradnicých nůžek s intenzivně narůstající zelenou hmotou.

Z pohledu toho stromu, čili kdybych byl já tím stromem, tak bych pěstiteli, který by mi takto amputoval prakticky všechny končetiny, bez okolků udělil paragánskou padinu. Bohužel, stromy se ale bránit nedokážou.  

Ještě něco ke zvolenému budoucímu tvaru, ke kterému byl řez směřován, …jestli jsem to dobře pochopil, tak cílem má být výsledný tvar bez terminálu se široce rozevřenými větvemi v jediném patře, tak aby bylo ovoce snadno dosažitelné ze země. Pro jabloň, naštěpovanou na silně vzrůstné podnoži považuji takový tvar za zcela nevhodný. Neboť pokud pěstitel v tomto způsobu řezu a tvarování vytrvá, za několik málo let budou větve ležet na zemi. Omlouvám se za poněkud kritická slova, míněná však v přátelském duchu.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika