Zajímavé čtení. Byl jsem i letos na degustaci v Lysicích a jako tradičně velmi zdařilá, objektivní. I já jsem hodnotil Admirál nejlépe, i když se umístil na třetím místě. Samozřejmně Admirál je v některých oblastech pěstitelsky náročná odrůda. U mne vyžaduje postřiky vápníkem. Má krátkou stopku, před sklizni se vytlačuje. V červnu dělám probírku, nechám v okolíku dva plody. Pak mi před sklizni nic nepadá. I ve sklepě to není žádny Idared. Jsou nějaké ztráty. ale pánové, ta chuť, vůně, pevnbost dužiny. A hlavně u tak chutné a tvrdé odrůdy nenáročnost na délku vegetace a polohu pěstování. To, že se Admirál umísťuje na většině degustacích na předních místech je přece známka jeho chuťové kvality. Buďme hrdi, že v malém Česku máme takové šikovné šlechtitele, kteří dokázali vytvořit takovou lahůdku. Před několika lety jsem měl možnost navštívit v Bavorsku jednoho biopěstitele jablek. Pěstoval několik světových rezistentních odrůd. O Admirálu prohlásil, že je to jeho nejlepší odrůda. Fyziologické poruchy se u něj v sadě na Admirálu neprojevovaly. A pouze litoval, že této odrůdy nemá deset krát více. Že by všechnu prodal. A prodával ze sadu na naše peníze za 60 kč za kilogram.
Mirek Přasličák