Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zadání, resp. přání pana Soukupa není zcela podrobné. Jde o výšku 500m n.m. (což mnoho neříká) a přání pěstovat solitér. Co míní pod pojmem solitér? Já si tak představuju o samotě stojící strom - před domem, u cesty, na mezi, v polích, atd. Jestli p. Josef myslí solitérem stromek v zahradě, který nechce přísně tvarovat na drátěnce a který má růst spolu s ostatními stromky v přirozeném tvaru - podobně jako v zahradě dr. Hlavatého,  pak je to věc jiná. Takto jsem ale pojem solitér nevnímal.
    Jonagored dr. Hlavatého je nádherný, o tom nenín sporu. Ale takový tvar nenaroste sám od sebe, vyžaduje nejen správné zapěstování, ale i pravidelnou péči a řez, včetně letního. Růstová potence je srovnatelná, ale charakter růstu a obrůstání Jonagoldu a Rubínu se dost liší, ale to není ažb tak podstatné. Mám často před očima takové stromy - v každé druhé zahradě - kde pěstitel zasadil stromek s krátkým kmínkem na bujné podnoži. V půlmetrové výšce se kmen dělí na několik šikmo vzhůru směřujících jako stehno silných vyholených větví,... každý takové stromy známe.
   Chci říci,  že není dobré snažit se pěstovat tvar, pro nějž není strom růstem podnože a odrůdy předurčen. Není to nemožné, ale čím víc se liší, tím větší námahu to dá. Vždycky je nejlepší, když se kýžená velikost a tvar přibližuje tomu, jaký by strom zaujal bez našich zásahů.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika