Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pánové. Již několik let se zůčastňuji degustací jak v Lysicích / Drnovicích /, tak v Hořicích. Rozhodně obě degustace jsou na vysoké profesionální úrovni. V Lysicích nemají k dispozici dostatečně velký sál, takže nemohou pozvat každého. Stejně i když přijede někdo nepozvaný, nevyhodí jej. V Lysicích jsou vybrány vzorky jak ze světového sortimentu, tak ze Střížovic, Holovous, jiných českých šlechtitelů. Pro veřejnost se mi to zdá objektivnější. Organizuje to UKZUZ, takže nezaujatý organizátor.

V Hořicích je organizátorem VŠÚO Holovousy. Takže je samozřejmé, že se degustuji především Holovouské odrůdy. A co si budem povídat. Střížovice jsou přece konkurenti. Bylo tam dost i zahraničních odrůd. To je jasné, že mne mrzí, že tam nemohu porovnat holovouské novinky s těmi střížovickými. A pokud jsem se dobře díval, tak tam letos nebyl ani nikdo ze Střížovic. Určitě to není náhoda. Na degustaci v Hořicích si já osobně pořád nemohu zvyknout na obrácené hodnocení slupky. Čím silnější, která vadí při jídle, tím lepší hodnocení. Snad prý je to proto, že se odrůda lépe skladuje. No nevím. Organo leptické hodnocení je hodnocení konzumentem. Nehodnotí se hospodářské vlastnosti. Ale na obhajobu degustace v Hořicíh musím uvést, že letos tam bylo vybráno opravdu pěkné ovoce, dostatečně velké. Spoustu hybridů mně chutnalo. Dokonce Angold, který jsme degustovali, jsem v takové kvalitě ještě nejedl. A komu nechutnal Meteor, tak ten není objektivní. Škoda jen, že v den degustace bylo takové hrozné počasí. Mám to 250 km, a z Hradce jsme se do Hořic dostali až na třetí pokus.  Na zpáteční cestě jsem vyjel ze silnice a domů mně dopravila odtahovka. Byla to moje nejdrahší degustace. Ale hlavně že se nikomu nic nestalo. auto je opravené a pokud dožiju, pojedu příští rok zase.

Miroslav Přasličák

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika