Letos jsem se degustace v Hořicích nezúčastnil. Jednak nebyl čas a pak ani nedorazila pozvánka. Trochu škoda, dle mě degustace nemají pouze ovocnářský, ale i lidský rozměr.
Bohužel, pro porovnání nebylo zařazeno více střížovických odrůd. Důvodů proč tomu tak je je nejspíše více.
K metodice. Celkový součet vzniká součtem bodových hodnot dílčích sloupců, VYJMA "chuti dle kyselosti". Současně "celková chuť" má největší váhu a přičítá se tedy 2x. Kyselost je subjektivní pocit a proto se nezahrnuje. V tabulce se však orientačně uvádí.
Pro své vlastní potřeby většinou pořadí v degustacích počítám jinak. Sčítám pouze šťavnatost, konzistenci a 2x celkovou chuť. To je pro mě to nejdůležitější. Vůně mi přijde zcela subjektivní a na slupce mi taky nijak výrazně nesejde. S odrůdami s tenší slupkou zacházím opatrně a ty s velmi tuhou kdyžtak skrojím.
Osobně mě zaskočil Angold. Loni jsem jej měl též dobrý, ale ne tak, aby se mi dostal mezi top 5.