Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ano, narašené byly - u těch jabloní to bylo taktak a pak byly jěště v ledničce (nebo v tašce:-)), u ostatního bylo listí strašidelně hodně (dopoledne uřezány rouby odpoledno roubovány). Stejně tak jsem vloni a předloni odebíral rouby třešní - ze stromu na strom. Vždycky nůžkama ostříhám listy tak, abych neodstřihnul pupen ale aby nezbylo nic z istové plochy.  No není to nic odborného, (zatím jsem nerouboval žádnou vzácnou odrůdu v počtu roubů 1 ks - to bych si asi nechal od někoho naroubovat), zatím se snažím zvládnout techniku a vylepšit to co je (v naší nebo v bratrově zahradě). Rozhodně to nedoporučuji - byla to jen perlička, u které se sám divím, co příroda umí.

Co ale dělám prakticky vždy, je použití mikrotenového sáčku a navíc se snažím, pokud je to možné, pod roubováním ponechat nějaký pupen - v mém prípadě už 1-2 lístky - z podnože, který odpařuje do sáčku vlhkost.

Druhou věc, která se mi osvědčila, je že při roubování za kůru lehce oškrábnu slupku kůry i z druhé strany roubu, aby bylo vidět kambium. A hlavně pevně uvazuji.

A proč jsem se neudržel a stěžoval na ty peckoviny? Protože nám asi dožije velká VP meruňka a pak máme asi 8 let Kjoto na WaxWa. to je nezvykle malý stromek a stále stejný, jako by skoro nerostl, každý rok dá tak 3-5 kg menších meruněk, ale plodil už v druhém roce po výsadbě. Tak jsem se ulakomil na to, že naroubuji VP na odkopky Wangenhoeimovy, kterých mám dost.

Ale ve stejném termínu, kdy na odkopcích ZR se mi stejným způsobem ujalo cca 30-40%  a bylo vidět dost mízy (ne moc ale dost, kůra šla od dřeva dobře), tak na Wangenheimově nic, nic nic a pocit jsem už během roubování neměl vůbec dobrý.

Uznávám - to mi to ale trvalo - to, co píší zkušenější, že peckoviny vyžadují odběr roubů v zimě a jiný, osvědčenější postup. I Vašemu doporučení věřím. Takže v zimě o Vánocích půjdu zodpovědně na rouby.

Ale jak říkává můj bratr (chemik). Chyba je také výsledek.

Tož tak.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika