Díky vstřícnosti a ochotě pana Vysloužila, mám k dispozici nějaké jím vypěstované plody odrůd, které jsem ještě neměl možnost ochutnat. Jedním z nich je i velmi chválená odrůda, vyšlechtěná Antonínem Dvořákem s názvem DUKÁT (Golden Delicious x Coxova reneta). Sám autor popisuje chuť jako sladkou, jen málo navinulou, výrazně aromatickou, výbornou. Já bych charakterizoval chuť jako sladce navinulou s jakýmsi mírně kořenitým, svíravým koncem. Snad je to jakýsi náznak renetovitosti. Specifickou příchuť Coxovy renety, popřípadě Bláhova oranžového, či Kidd´s Orange jsem nezaznamenal. To jsou odrůdy opravdu chuťově výraznější. Ovšem musím se přiznat, že jsem čekal chuť mnohem horší, jelikož tuto odrůdu zapsanou do Lpo v roce 1970, již skoro nikdo nepěstuje. Musím však konstatovat, že i když to není žádný "koxovkově" výrazný trhák, tak celkový dojem je velice příjemný. Pro mě určitě zajímavější, než odrůdy pocházející ze stejného křížení, jako třeba Denár, ale i kupříkladu Šampion. Na stupnici "dobrá, velmi dobrá, výborná", bych dal určitě velmi dobrou. Možná, že se tato zapadlá odrůda jabloně přestala pěstovat díky silnější náchylnost na hořkou skvrnitost. A jaké máte s Dukátem zkušenosti Vy?