Zdravím Vás pane Tibore! Pivnicu na vínko a ovocie som vlastnoručne postavil z betónových kvádrov. Strop je z vložiek Miako vnútri vystriekaných PUR penou. Vložky sú kladené do oblúka, takže strop nie je rovný, ale ako v starých pivniciach. Zvrchu je izolovaný dvojitou izoláciou. Pivnica je zasypaná z 80% zeminou, nad ňou je trávnik, ktorý pokračuje v rovine nula okolo RD. Vstupné dvere sú plastové, kúsok steny okolo dverí je proti západnému slnku chránený PST a tehlovou primurovkou. To všetko však nestačí a letné slnko vyhreje pivnicu až na +18. Vrstva zeminy je stále slabá, naakumulovaný chlad je cez leto nedostatočný.
Vetranie mám vyriešené dvomi PVC rúrami 110 mm. Jedna prívodná na spodu a jedna pri strope odvádzajúca teplejší vzduch. Do nej mám vložený lacný poľský ventilátorček priemer 100 s príkonom 15 W/230V, aký sa používa napr. na odsávanie vzduchu na WC. Čas odsávania vzduchu je naprogramovaný na spínacích digitálnych hodinách za 200 Sk. Napriek vysokej vlhkosti v pivnici čínske spínačky už dlhé roky fungujú bez problémov a klíma v pivnici je stále svieža. Pozor na drevené a papierové predmety, tie je dobré z pivnice odstrániť, inak splesnivia. Najjednoduchší spôsob ako pivnicu vychladiť v čase zberu jabĺk na +5 st. Celzia, vidím v lacnej prenosnej klimatizácii 230V. Vývod teplého vzduchu z klimatizácie je možné napojiť na PVC rúry odvetrania. V decembri sa pivnica vplyvom vonkajších teplôt vychladí aj sama, aj v najväčších mrazoch neklesá pod +5. Spodná voda má vždy plusovú teplotu.