Děkuji všem za názory, ani ve snu mě nenapadlo, jakým směrem se diskuse vyvine. Je tady pravdou, že jsem v úvodu psala, že jsme měli i odrůdy moderní, nicméně jablka na pohled výstavní, chuť bezprostředně po utžení výjimečná, po 3 dnech v lednici moučnatá a nevýrazná, ke skladování nevhodná. Výborné na sušení, protože rozměr plodů zaručoval méně práce :-)
Všechny stromy v sadu (jabloně, hrušně, trnky, ringle, třešně, ořešáky) jsme nejprve 5 let výce méně pozorovali a zjišťovali a došli jsme k závěru, že původní (staré, chcete-li) odrůdy jsou pro nás v mnoha ohledech vhodnější a výhodnější a učíme se je maximálně využít. K tomu, doufáme, nám dopomůžou znalosti o odrůdě samotné, což bez určení prostě nejde.
Jak už tu bylo popsáno, jsou to odrůdy prověřené časem, nostalgii bych v tom nehledala...