Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Problém v padaní plodov Rubín počas leta nebol v napadnutí škodcami, spadnuté jabĺčka boli zdravé a pri postrekoch jabloní (Šampion, Golden, Spartan, Idared, James Grieve...) som používal kombináciu fungicídov a insecticídov. Keďže sa situácia každý rok opakovala, vysvetlil som si príčinu v nadmernej intenzite rastu. Ale aj u môjho svokra 20 km ďalej narástli Rubíny časom do takých rozmerov, že bol z toho zúfalý. Zatienili mu celú záhradu, lebo pestoval volný tvar korún. Vyholovanie ramien palmety Rubínu som riešil očkovaním viacerých očiek Rubínu do týchto ramien, čím vznikol plodonosný obrast. Ako nakoniec Rubín skončil, o tom som písal. Keď sa začali predávať rezistenty z Holovous a Střížovic, vysadil som postupne Vandu, Nabellu, Produktu, Topaz, Melodiu, Rezistu, Florinu i tolerantnú Pinovu. Cieľom bolo nájsť najchutnejšie zímne úrodné jablko, ktoré nepotrebuje postrek proti chrastavitosti (ostatné sa dá zvládnuť mechanicky príp.chemicky) a ktoré sa dá tvarovať do ovocnej steny. Neskorých zímnych a chutných rezistentov je na trhu naozaj málo. Ak oberám v správnom termíne, keď sa stopka pri nakloneniu plodu do boku oddelí pri dreve, vydrží mi najdlhšie v konzumnej zrelosti Pinova. Teplota v pivnici je cca 5 st.Celzia, vlhkosť cca 95%. Najchutnejší Topaz už po Novom roku stráca sviežesť. Rád by som sa preto spýtal pána diskutujúceho z južnej Moravy, ako dlho u neho vydrží odroda Rozela, ktorú by som chcel odskúšať? Konzumná zrelosť je dlhšia ako u Topazu? Ďakujem za cenné poznatky. Paľo