host - 22.243 (?), 15.8.2011 21:41
Měl jsem velmi podobný problém s jabloní. První rok prakticky žádné přírůstky a lístky miniaturní. Druhým rokem se však jabloň zmátořila a nejen že začala normálně růst, ale dokonce poprvé zakvetla - tj. letos. Není to sice příliš odborná rada jako jsou výše a nelze ji praktikovat vždy, ale někdy zkrátka je dobré jen počkat. I stromky jakožto živé organismy si musí na nové stanoviště zvyknout. Až druhým rokem, pokud se stav nezmění, začal bych s tím něco dělat. Někdo třeba řekne, že už může být pozdě, ale z vlastní zkušenosti vím, že jdete-li příliš proti přírodě, je s pěstováním rostlin o mnoho více práce. Ještě si vzpomínám, že jsem měl první rok trable i s meruňkou. Druhý rok metrové letorosty a to bez speciálních zásahů, pouze jsem aplikoval ke kořenům trochu kompostu na podzim. A musím přiznat, že kvalitou půdy se příliš chlubit nemůžu - písčitá až jílovitá. Přesto se stromkům i přes počáteční nezdar daří dobře. Proti průmyslovým hnojivům nic nemám, ale je-li to trochu možné, ideální je obyčejný kompost nebo dobře uleželý hnůj. Co se týče napadení různými chorobami, vedle citlivosti odrůd a stanoviště je problémem hlavně nevyvážená výživa a průmyslová hnojiva ne vždy obsahují všechny důležité prvky, které stromy potřebují. Dokud jsem nezačal hnojit kompostem a přihnojoval stromky umělými hnojivy, měl jsem dost často problém s některými neduhy ať už skvrnitost listů, mšice apod. Na podzim vždy nyní zapravím dávku kompostu a to už musí být když musím zasáhnout proti škůdcům nebo chorobám. Rez hrušňovou například vůbec nevyřešíte, pokud roste v blízkosti stromku jalovec chvojka a čínský, chvojku mají zrovna sousedi, proto mé hrušně jsou každým rokem slabě napadány, ale rez pokud neútočí opravdu silně, je jen kosmetickou vadou na listech takže se jí nemusí věnovat tolik pozornosti.
|