Ten plán je veľmi prehustený. Takouto hustotou môžete pestovať iba stĺpovité odrody, prípadne hrušky, alebo kríky, ale nie jablone, slivky, marhule a broskyne. Uvažujte logicky, každý strom vytvorí do 5 rokov bohatú korunu, ktorá je predpokladom úrody. Pri tom vašom pláne by slnko svietilo na všetky stromy naraz iba počas obeda, keby bolo kolmo nad stromami. V každej inej dobe by boli všetky ostatné stromy okrem krajných v tieni. Mali by ste tam raj pre monoliózu, chrastavitosť a ostatné nepríjemnosti dnešnej doby.
Nezabúdajte na potrebu ošetrovania dospelých stromov počas vegetácie. Ich koruny by sa nemali vôbec dotýkať ani pri monokultúrach, nie ešte pri viacerých druhoch ovocných stromov, keď každý druh potrebuje iný postrek. Aj keď dnes prevládajú názory, že pri biopestovaní nebudete ničím striekať, nevyhnete sa tomu, ak nechcete prísť o úrodu.
Tiež som podobným spôsobom naplánoval časť môjho sadu a dnes po 10 rokoch si musím vybrať, ktorý z tých krásnch a rodiacich stromov mám vyrezať.
Aj ja som vtedy uvažoval, že stačí vzdialenosť 5 m medzi stromami. Keby som ten sad robil dnes, tak neváham a vzdialenosť medzi stromami dám 9-10 m. Prajem vám veľa šťastia v rozhodovaní.