Vhodné rozmiestnenie ovocných stromov

host - 5.154 (?)
20.3.2021 13:19

Myslím si, že to máte tak akorát, já bych to tak určitě nechal, prostor máte pro jednotlivé ovocné druhy dostatečný. Záleží na vašich podmínkách - u mě mají stromky i po 5 letech stále malou korunu, cca 1.5 m v průměru. Broskvoně a meruňky ještě méně. V mých podmínkách by i v dospělosti zůstala polovina prostoru volná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 121.2 (?), 20.3.2021 0:20, zobrazeno: 4543x

Mám posledný kus záhrady, kde chcem vysadiť zopár ovocných stromov. O vhodnej vzdialenosti medzi stromami som si už čo to prečítal, ale názory sa dosť rozchádzajú. Zámerne som zvolil podpníky, ktoré mierne spomaľujú rast, teda je predpoklad, že to nebudú obrovské stromy. Pôda je úrodná černozem, nadmorská výška 130m n.m., juh Slovenska, pozemok mierne, ale naozaj iba mierne svahovitý, prevýšenie asi 60-70cm. Rozmery pozemku sú na obrázku aj s vyznačením severu. Na spodnej a ľavej strane nevadí, ak bude koruna časom zasahovať mimo obrys, je tam tráva, prípadne zeleninová záhrada. Z hornej strany je múrik. Na obrázku sú vyznačené vzdialenosti medzi stromami, aj druh stromu s podpníkom. Do medzier by som chcel vysadiť stromkové egreše, ríbezle, prípadne čučoriedky. Je toto rozmiestnenie v poriadku? Sú to vhodne vybraté druhy, aj podpníky? Ďakujem za odpovede.

host - 247.31 (?), 20.3.2021 6:53

U nás, tedy v ČR se stromky mohou sázet 3m od sousedovic pozemku. Vy to máte cca 1,5m. Je to hodně málo. V budoucnu to může být předmět konfliktů.

host - 5.154 (?), 20.3.2021 10:15

Není to tak. Mohou se vysazovat 1.5 m, pokud nepřesáhnou výšku 3 m. U výšky nad 3 m musí být 3 m od plotu.

host - 91.196 (?), 20.3.2021 6:55

Nemám co vytknoutyes.Prvních 5 roků se budou vzdálenosti jevit jako exkluzivní, dalších 5 ideální... Tak se za 10 let zase ozvětewink.

host - 121.2 (?), 20.3.2021 9:59
Susedov pozemok sa nachadza len na lavej strane. A jeho plot je od tej modrej ciary cca 0,8m, takze to hadam nebude take kriticke.

host - 40.93 (?), 20.3.2021 12:45

Ten plán je veľmi prehustený. Takouto hustotou môžete pestovať iba stĺpovité odrody, prípadne hrušky, alebo kríky, ale nie jablone, slivky, marhule a broskyne. Uvažujte logicky, každý strom vytvorí do 5 rokov bohatú korunu, ktorá je predpokladom úrody. Pri tom vašom pláne by slnko svietilo na všetky stromy naraz iba počas obeda, keby bolo kolmo nad stromami. V každej inej dobe by boli všetky ostatné stromy okrem krajných v tieni. Mali by ste tam raj pre monoliózu, chrastavitosť a ostatné nepríjemnosti dnešnej doby.

Nezabúdajte na potrebu ošetrovania dospelých stromov počas vegetácie. Ich koruny by sa nemali vôbec dotýkať ani pri monokultúrach, nie ešte pri viacerých druhoch ovocných stromov, keď každý druh potrebuje iný postrek. Aj keď dnes prevládajú názory, že pri biopestovaní nebudete ničím striekať, nevyhnete sa tomu, ak nechcete prísť o úrodu.

Tiež som podobným spôsobom naplánoval časť môjho sadu a dnes po 10 rokoch si musím vybrať, ktorý z tých krásnch a rodiacich stromov mám vyrezať.  

Aj ja som vtedy uvažoval, že stačí vzdialenosť 5 m medzi stromami. Keby som ten sad robil dnes, tak neváham a vzdialenosť medzi stromami dám 9-10 m. Prajem vám veľa šťastia v rozhodovaní.

host - 91.196 (?), 20.3.2021 12:51

Takže na 10let je to ok, pak -bude-li to vůbec třeba, upravíte tvar stromů z prostorově volného na plochý.A je to na dalších min.10 let...

host - 234.86 (?), 20.3.2021 22:11

Myslím že Maďarská na myrobaláne bude mať v priemere viac ako 4 metre. 

host - 121.2 (?), 20.3.2021 13:08
Ok, vdaka za nazor. Najskor som tam mal naplanovane iba 4 stromy, ale zahradnik z jednej ovocnej skolky mi vravel, ze kludne tam mozem dat viacej stromov. Nedokazem vhodnym strihom udrzat koruny v rozumnych medziach? Pocital som s priemerom koruny cca 3m, mozno marhula bude vacsia na myrobalane.

host - 5.154 (?), 20.3.2021 13:19

Myslím si, že to máte tak akorát, já bych to tak určitě nechal, prostor máte pro jednotlivé ovocné druhy dostatečný. Záleží na vašich podmínkách - u mě mají stromky i po 5 letech stále malou korunu, cca 1.5 m v průměru. Broskvoně a meruňky ještě méně. V mých podmínkách by i v dospělosti zůstala polovina prostoru volná.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz