Rez Hrušňová

jbrabec - (3) - 250.177 (?)
23.5.2010 16:32

ostre, ale pravdive

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 41.2 (?), 28.8.2009 14:01

Jsi pako. Rez ti hrušky za pár let zlikviduje a zbydou ti oči pro pláč. Vím o čem mluvím - můj strom neodešel na žádnou plodomorku, ale na podivnou úchylku sousedů v celé čtvrti pěstovat všude to posraný hřbitovní kvítí.

jbrabec - (3) - 250.177 (?), 23.5.2010 16:32

ostre, ale pravdive

host - 27.232 (?), 1.7.2010 16:27

To je moje rec! Meli jsme zahradu plnou hrusek, ted jich zbyly jen ti nejodolnejsi-stari okolo 80 let, odruda hardeovka, maslova.

Zvlastni je ze se to zhorsilo, tak pred 10 lety, Mam domnenku, ze za to mohou povodnove roky 1997,2002 atd...,za vlhka se plisnim dari, a mozne take odsireni-pouzivani modernich filtru.

host - 176.18 (?), 2.7.2010 1:43

Říká se, že síra ve vzduchu působila jako fungicid...     :-))         Lída

host - 186.138 (?), 8.5.2011 8:45

100% souhlas, jak na hřibovech. Nevím co na tom má být hezkého.(za špatného počasí depresivní)  Mám 2 roky vysazený sádek a hubí mi to cosi o čem si myslím že je rez. Můžu stříkat BAYCOR ještě v této době? Dík za radu Růžena.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 148.220 (?), 8.5.2011 8:57

Nejsem fanatickým zastáncem cypřiškovitých konifer (tedy obecně řečeno "tůjí"). Ale jejich výsadba je nejjednodušším řešením, když si chce člověk upravit zahradu a nemá dostatečné znalosti, představivost a taky trpělivost.

Hrušně proti rzi jistě postříkejte co nejdříve a po 10-14 dnech postřik ještě zopakujte.

Josef.

host - 186.138 (?), 8.5.2011 9:54

Je to logické vysvětlení. Jenom škoda, že se neobjevil na trhu podobně jednoduchý ekvivalent k tůji, který by ji předběhl v oblibě. Děkuji za radu zítra koupím asi Baycor,(protože je v diskusích zmiňovaný. Jsem úplný laik a chytám rady právě na této stránce) a postříkám jak radíte. Na přezimující škůdce jsem z jara stříkala Oleocol a proti padlí Bioblatt. Mám to polokmeny a mám je pro radost.Každá rada mi bude dobrá. Zdravím Růžena

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 148.220 (?), 8.5.2011 10:51

Jenom ještě dodám to, co už v diskusi (-ích) na téma rzi hrušňové a "tůjí" bylo vícekrát uvedeno, totiž že z velkého množství pěstovaných cypřišovitých konifer (tedy "tůjí") je hostitelem rzi hrušňové nepatrné procento: jen 2-3 druhy plazivých a keřovitých jalovců. Přirovnal bych to k tomu, že mezi mnoha a mnoha hřibovitými houbami je jen jeden (či dva?) s hořkou chutí a když tento jediný hříbek přidáte do smaženice, pak máte zkažené "celé odpoledne".

Josef.

host - 134.195 (?), 9.5.2011 13:47
Pestujem hrušne už niekoľko rokov pár metrov od dvojmetrového jalovca. O kúsok ďalej sú ďalšie druhy konifér-cyprušteky, thuje, jalovce... Vlani som prvý raz na Dicolorke zbadal niekoľko lístkov s príznakmi hrdze. Stačilo ich otrhať a vyhodiť do kontajnera. To bol celý zásah. Tento rok zatiaľ nevidím nič. Verím tomu, že niekomu môže hrdza poriadne znepríjemniť zážitky z pestovania, ale napriek tomu si myslím, že vždy a všade nie je potrebné uplatňovať "striekaciu mániu", ale treba pozorne sledovať vegetáciu a hlavne rozmýšľať. S citom k prírode a ostatným. Paľo

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 9.5.2011 14:57

Tak to máte Paľo štěstí! Já jsem tomu také nikdy nevěnovala moc velkou pozornost. A před týdnem jsem zjistila, že máme všechny jalovce napadené rzí hrušňovou. Postřik v takovém stádiu už nepomůže a mě nezbývá nic jiného než naprostá likvidace těchto porostů. je toho poměrně hodně cca 160 m2, nemluvě o samostatných solitérních keřích. Je mi z toho smutno, co ale naděláte. Marcela

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz