hloh má také výhodu néže pozdě raší, ale že má poměrně brzy mízu a dlouho ji drží. Jinak hloh podléhá karanténě, z důvodu Ervinia amylovora. Takže to bude asi ten důvod, proč se nepoužívá v ovocnářství.
Mišpule je malvice, nemá jedno velké semeno, to si pletete s mišpulí japonskou nebo-li lokvátem. Mišpule německá má sklerenchymatický jádřinec normálně pětipouzdrý jako většina jablek a v něm několik semen.
Roubovat hrušeň na hloh jsem nezkoušel, ale mám na hlohu naroubovámu právě mišpuli, krásně to roste a plodí, a dále mám na něm také ještě odrůdovou kdouloň. Platí to co tady někdo výše napsal. že hloh silně podrůstá a tak je nutno pravidelně ničit nejlépe už v narašených pupenech vše co podrůstá. Je to trnité jak jehličky.
Na hlohu mám také okrasný hloh Pinatifida.
Pro příznivce hlohu doporučuji hloh kuří nohu Crataegus crus gali, který má velmi chutné plody, dokonce chutnější než hloh sibiřský mičurinův. Dělají ho v Litomyšli.
Juraj Kafka