Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

No ja veľmy rád poradím, pretože vo vyžších polohách mám skúsenosti až v 700 m. n. m. na Liptove po Tatrami. Hoci sú hrušky v priemere trochu náročnejšie než jablone na klimatické podmienky, sú odrody pre ktoré to neplatí a keďže som vyžšie tak 550 m. n. m. je pre mňa teplejšia poloha.

Ak chcete pálenku, tak asi chcete aromatické letné hrušky. Na veterné miesto väčšinou treba menšie plody. 

Skúsenosti mám však len zo starými odrodami. A mám hlavne hodne vedomosti z pomológii Vaněka a Říhu: Letné 1.Nejakú formu Muškatelky, sú tri alebo štyri druhy, tie sú chuťovo asi všetky výborné hoc menšie a sú to dobre opoelovače, jednoznačne 2.CLAPPOVÚ, ak vám nevadí že môže trvať dlho kým sa rozrodí, aj 10 rokou ašte 3. Špinka - chuťová špička a to isté ako o špinke platí aj o 3. Solanke. Z nových letných je vraj nenáročná napr. 4. Nitra, hoc velká ale nebýva chválená.

Jesenné 1. Konferencia je síce istota, dužina veľmi sladká a šťavnatá a aróma veľmi slaba, výborná rodivosť, 2. AVRANŠSKÁ nazývana aj Gute Luise. dobrá rodivosť, perfektná silne aromatická chuť aj do 800 m. n. m. podľa Říhu, avšak vo vyžších polohách táto polohách môže ľahko trpieť (po česky) strupovitostí, to však aj Clappová, myslím si že ak s toho budete robyť hruškovicu to tak nevadí môžete pravda proti tomu potom striekať, 3. Jednoznačne odporúčm 3.Merodovú máslovku ďalej ESPERENOVÚ máslovku, ktorá je vraj výborná. možno aj Chairnevskú, tá však poterebuje chránené polohy pred vetrom, vraj bývala do vyžších polôh parádna SALISBURYOVÁ ako náhrada Boscovej, je jej veľmi podobná. Vraj je výborná aj Hardyho.

Zimné do vyžších polôh nebývajú odporúčené, hoc v 620 m. n. m. mám skúsenosť z Lucasovou, ktorá nechutila a nevizerala zrovna zle (starý strom) musí byť však polohachránená pred vetrom a tiež 2. Krivica (výborná rodivosť a mrazu odolné kvety) ma na čiastočne tienistom mieste na severnom svahu v dobrej pôde pred dvoma rokmi prekvapila, bola chutná, a veľká ale asi ju nezoženieťe.

Až na Clappovú Avranšskú a Konferenciu tieto odrody nieje ľahké zohnať, cez internet môžete objednať z : www.stareodrudy.org, vygúglite "stromky pro potomky" budú mať napr. Esperenovú, a ešte Stanislav Boček: www.vysokokmeny.cz 

Sám osobne nekupujem z čiech takéto odrody, hoci by som chcel, ale mám v okoli plno starých stromu z ktorých štepím a zachráňujem miestné staré odrody. Pošlem aj par fotiek: Merodová, k tej je na internete ťažké zohnať pekné fotky.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika