Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Přátelé, musím se podělit o jeden zážitek. Byl jsem služebně v Bořeticích na Kolínsku. Zde v zapadlé vesničce a okolních jsem měl možnost spatřit mnohá stromořadí složené převážně z hrušní. Což se v Čechách málokde vidí. Většinou se dávají jabloně. A nebo jino druhy. Snad podobné ale ne tak rozsáhlé hrušňové aleje se nacházejí také na Žatecku přesněji řečeni Kadaň, Podbořany a okolí. Stromy mě v Bořeticích upoutali tím víc, že je nyní doba zrání většiny hrušek a tak jsem mohl cestou obdivovat vysokokmeny v plné síle. Nejrůznějších odrůd, některé hrušně již byli zjevně dávno po dozrání plodů, jiné právě dozrávaly a padaly a jiným ještě tvrdé hrušky visely. Ptal jsem se místního pěstitele shodou okolností pěstitele hrušní - Konferencí, co tam je za odrůdy. Tak prý určitě Solanky, Hardyho (ty mimojiné jsem právě viděl), a jiné. Pravděpodobně také Wiliamsovy, Boscovy lahvice a další mě neznámé odrůdy různých tvarů, velikostí a barev, stejně jako různých stavů dozrávání. Byl jsem tímto úkazem velmi potěšen. A samozřejmě jsem to nevydržel a zastavil svou dodávku a jal se pár plodů posbírat a ochutnat. No lahoda, přátelé.  Kdo jste tam odsud, jistě mi dá za pravdu.  Mělo by se víc takových výsadeb obnovit, To pak kolem jdoucí mají bene.  

Otázka zní, máte ve svém okolí také vysázené hrušně, podél cest a v polích? Zkusme to zmapovat. Třeba se najdou ještě ty staré klasiky, které svou chutí vždy patřily na stůl. A to nejen králů. 

Juraj Kafka

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika