hlíva na pilinách z jehličnanů

Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 79.130 (?) 
24.10.2008 16:56, zobrazeno: 10430x

Hlívu na špalíčcích jsem naočkovala podle návodu do dvou březových polínek v červenci, koncem září jsem jedno vsadili do zahrady (neplodí, málo proroslé?), druhé necháváme ještě prorůstat v igelitovém pytli v teple.

Polínka krásně obrostla bílou hmotou, přišla mi to škoda nevyužít, tak jsem ji seškrábla a zkusila s ní naočkovat piliny - kopené ve zverimexu pro křečky. Nevím, z jakého dřeva. Podle návody by pytel s pilinami měl prorůst za 3 týdny, už je to alespoň 6 a nic.

Teď přemýšlím čím to je - jestli tím, že piliny jsou smrkové (voní smůlou), nebo tím, že to bílé, takový molitan, co na polínku zvnějšku narostlo není vhodné k očkování (jem mykologický analfabet).

Díky.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 187.182 (?), 25.8.2009 10:16

V podstatě jste si odpověděla sama. První příčinou neúspěchu jsou piliny z jehličnatého dřeva. Hlíva ústřičná roste výhradně na listnatých dřevech. S přeočkováním touto formou podhoubí na buk také nemám dobrou zkušenost. Je to tím, že hlíva je u komerčních sadeb vrostlá do nějakého substrátu (zrnka pšenice, dřevěné kolíčky...) a odtud regeneruje, nikoli z bílého vzdušného podhoubí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz