Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jako člověk sídlištní začínám třetí sezónou používat plastový kompostér. Primárně není na výrobu kompostu, ale na likvidaci posekané trávy. 

Status quo: Do kompostéru šla první sezónu jen tráva, když byl plný, šla do popelnice, ale velmi rychle to v něm slehlo a šlo trávu zase přisypávat. Před zimou a v zimě se nedělalo nic. Druhou sezónu tam šla tráva, jemně prokládaná něčím jiným - větvičkama z meruňky včetně zeleného listí, nějaké uschlé šlahouny ze zahrady, ale nijak to provzdušněné nebylo, protože se to celé zase zasypalo trávou. Až po víko, po slehnutí opakovaně znovu. Dvakrát jsem přisypal popel z dřeva po opékání buřtů. Před druhou (letošní) zimou byl na radu kompostér řádně prolit vodou plus pár konví v lednu - únoru, když zrovna nemrzlo. Stav na jaře byl, že asi do třetiny - čtvrtiny výšky je hnědočerný substrát velmi podobný klasické zemině. Párkrát jsem do toho "píchnul" lopatkou, ale už jsem to neměl šanci nějak opravdu přeházet nebo dokonce převrátit o 180 stupňů. Část větviček se ale plně nerozložila, lopatkou jsem na ně narážel, ale byly silně načaté. Po obvodu kompostéru, hlavně u spodních dvířek a v rozích byla suchá uschlá tráva. 

Co teď? Před třetí sezónou jsme sestavili druhý, větší kompostér. Už první posekání trochu vyšší trávy ho zaplnilo a tak tráva přišla i do toho staršího. Ale vím, že slehne a mohu jí tam dále sypat. Chtěl bych do kompostéru sypat i jiné biologické zbytky a jdu se zeptat, co tam nemám dávat. Jinde v diskuzi jsem četl cokoliv biologického včetně mrtvé kočky, chcíplých mladých králíků, nahnilého a plesnivého ovoce - píšu extrémy.

Takže - co mám a co mi opravdu nedoporučíte do kompostéru dávat? Nahnilé až plesnivé meruňky (kompostér je tak 2-3 metry od stromu)? Žluté pampelišky (pokusně zjištěno, že tam utržené květy nedozrají do běla), v rozumné míře tvrdé rohlíky, zcela minimálně odřezky od masa, listí z ořešáku, napadené listí z broskvoně,... Je něco, co mi z podobných věcí a domácího odpadu "silně nedoporučíte"?

Nezajímá mě, jaký ten kompost bude, jestli bude či nebude smrdět, jde mi jen o to, aby to nebylo, až to vysypu, nějak nebezpečné pro děti a pro rostliny a aby to nelákalo hlodavce. Díky za komentáře :)) Začátečník

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika