Mladý durman, co s ním?

host - 4.182 (?)
31.1.2010 17:33

Dobrý večer, já pěstuji durman pouze v květináči. Vím, že jej v létě sadí do půdy, ale na zimu musí do sklepa, neni to venkovní trvalka.Potřebuje hodně hnojit a zalévat, pak krásně kvete. Na zahradě přežije i vedra lépe než v květináči. Na hnojení používám cererit. I ty slepičince jsou dobré hnojivo. Dávám je na dno květináčë, přisypu hlínu (kompostovou) s trochou písku a univerzálním substrátem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Fonie - (8) - 152.56 (?), 31.1.2010 17:09, zobrazeno: 33894x

Dobry den, dostala jsem na podzim 11 malych durmanu ve velkem kvetinaci a pry jsou vypestovane ze seminek..rostlinky jsou velke od 5 cm do 38cm..jen bych potrebovala zjistit co s nimi nejlepe udelat..blizi se jaro, nechtela bych hned zacit spatne..mame celkem velkou zahradu tak sem myslela vysadit je ven..kdyz je jeste cas, jake hnojiva koupit, pripadne hlinu..mame i slepice a nekde jsem cetla hnojit slepicincema..vic hlav vic vi, dekuji vsem za radu:-) Iva

host - 4.182 (?), 31.1.2010 17:33

Dobrý večer, já pěstuji durman pouze v květináči. Vím, že jej v létě sadí do půdy, ale na zimu musí do sklepa, neni to venkovní trvalka.Potřebuje hodně hnojit a zalévat, pak krásně kvete. Na zahradě přežije i vedra lépe než v květináči. Na hnojení používám cererit. I ty slepičince jsou dobré hnojivo. Dávám je na dno květináčë, přisypu hlínu (kompostovou) s trochou písku a univerzálním substrátem.

Fonie - (8) - 152.56 (?), 31.1.2010 18:01

A co ho zakopat i s kvetinacem???aby mu zustalo vic vody...

host - 4.182 (?), 31.1.2010 18:54

Určitě bez květináče, aby zesílel, pak bude hodně kvést. 

Fonie - (8) - 152.56 (?), 31.1.2010 20:55

A mam je zasadit do kvetinacu nebo muzu i takto male rostlinky ven? jsem v tomhle naprosty zacatecnik..No a kdyz do kvetinacu tak samotne a nebo se daji i po vic?napr tri kytky do jednoho?a kdyz ven tak kdy?duben kveten?moc otazek najednou:-)

host - 4.182 (?), 31.1.2010 21:18

Myslím, že nejdříve do květináče po jedné rostlině a pak až zesílí, tak příští rok i do volné půdy. Teď mě ale napadá jestli to není spíše "andělská trumpeta" než durman. Nevím jestli se durman sadí ze semínek, trumpety ano a je to pěkný plevel. Durman jsem vždy množila řízky z původní rostliny. Pokud ho chcete vysadit do záhonu, tak určitě až po 15. květnu.

host - 138.182 (?), 6.2.2010 20:46

Taky bych řekla, že se jedná o daturu - neboli andělskou trumpetu.

Některé druhy, zejména bílé jsou vyloženě plevelné. Jiné druhy jsem v loňském roce zkoušela ze semínek vypěstovat - některá semínka klíčí v celku brzy, jiným to docela trvá klidně i měsíc. Durmany mám raději -:) Durman není jednoletá kytka - v chladnější místnosti nebo ve sklepě se dá přezimovat a další rok dělá opět parádu.  Pusinová

host - 8.188 (?), 4.3.2010 12:53

Dobrý den, můžete mi někdo říci jaký je rozdíl mezi daturou a durmanem? Koupila jsem si loni na jaře malou rostlinku, už je tak 1,5 m vysoká hezky obráží. Seřízla jsem vrcholový řízek a dala ho do vody... Zakoření? Rostlinu jsem začala hnojit kristalonem- start.Ale nevím co to vlastně mám jestli durman, nebo daturu. Děkuji za radu. K.

host - 49.39 (?), 4.3.2010 13:01

Durman je český název pro Daturu;

avšak je to trochu složitější: durmany zvané také "andělské trumpety" dorůstající třeba okolo m výšky a s visícími květy, jsou nyní řazeny do samostatného rodu BRUGMANSIA.

Josef.

host - 138.182 (?), 8.3.2010 16:55

Já bych řekla že durman. Alespoň zahradnictví durman nabízejí jako rostlinu, která v bezmrazé místnosti přezimuje. Jejich výška může dosahovat klidně metr a půl i více.  Vrcholový řízek by Vám zakořenit měl, zkuste mu pomoci třeba stimulátorem.  Semínka datury koupíte např. v koexfloru - vloni jsem je měla vysazené - jsou krásné ale jejich krása končí
 se začátkem zimy.  Co je dneska jednoduché? :))

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz