Jiřiny nekvetou
|
|
 |
 |
host - 32.136 (?) 7.9.2015 10:44
Odkud jste? Já ač se píšu "z Brna" mám zahradu u chalupy na východním úpatí Vysočiny, a tam bylo letos skutečně mimořádné sucho. Všechny červnové a červencové srážky, které šly buď přes Čechy, nebo přes východní Moravu, nás minuly. Jiřiny tam nekvetou skoro nikomu anebo kvetou málo, celé rostliny jsou málo vzrostlé - nedomrlé, a to i tam, kde je pilně zalévali (což jsem sledovala na vycházkách se psem).
Jiřiny imho potřebují občas pořádný deštík, jinak nejsou k ničemu. Jsem zvědavá, jak budou vypadat hlízy, až je vykopu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 178.50 (?), 7.9.2015 10:04, zobrazeno: 7452x
Na jaře jsem dostala bednu pěkných velkých hlíz. Jeden keř mi už dlouho kvete, i když bídně, ale další zatím ne. V létě jsem je trochu zalévala. Je na ně ještě čas nebo byly hlízy špatné? Nebo jim uškodilo sucho a malá zálivka?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 32.136 (?), 7.9.2015 10:44
Odkud jste? Já ač se píšu "z Brna" mám zahradu u chalupy na východním úpatí Vysočiny, a tam bylo letos skutečně mimořádné sucho. Všechny červnové a červencové srážky, které šly buď přes Čechy, nebo přes východní Moravu, nás minuly. Jiřiny tam nekvetou skoro nikomu anebo kvetou málo, celé rostliny jsou málo vzrostlé - nedomrlé, a to i tam, kde je pilně zalévali (což jsem sledovala na vycházkách se psem).
Jiřiny imho potřebují občas pořádný deštík, jinak nejsou k ničemu. Jsem zvědavá, jak budou vypadat hlízy, až je vykopu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.50 (?), 7.9.2015 10:58
Jsem od Tábora, začátek středočeské pahorkatiny, nadm.výška 500m. Srážek tu bývá dost. Letos ne. Asi byl záhon málo vyhnojený a měla jsem je víc zalévat. Myslím, že letos z nich už nic nebude. Brzy přijdou mrazíky a to je konec.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.2 (?), 17.9.2015 19:58
Mohu se pouze domnívat. Nepíšete, jak vám jiřinky rostou (ne kvetou), v podstatě opravdu nejde o velikost hlíz, ale o klíče jež z hlíz vyrážejí a tvoří vlastní rostlinu. U hlíz na rozdíl od řízků, v počátku není rozhodná zálivka, při startu nedostatek vláhy rostliny kompenzují vodní zásobou právě z hlíz.Vydatněji by se mělo zalévat až při tvorbě poupat, ale vždy k patě keře. Ale i tak jiřinky bez zálivky dokáží vydržet i týden až čtrnáct dní. Rozhodně nemusíte věšet hlavu, jiřinky dokáží kvést do prvních mrazíků, i když v tom případě se musí hned vyrýt a uložit do bezmraze místnosti.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|