Ještě jednou gladioly a jejich moření a pěstování

host - 220.130 (?)
4.5.2011 19:18

Jen bych hlízy očistila - nechávám vždy jen tu nejspodnější slupku, kdy dole zůstane kroužek holého "masa". Ničím je nemořím, zasahuji až v případě potřeby. Pokud se na zahradě poslední dobou nepěstovaly, mělo by to být vůbec v pohodě. Jinak uvedené kytky sázívám mezi 25.-30.4., už nejsou tak silné mrazy, aby zmrzly v zemi a ven vylézt před "zmrzlými" nestihnou. 

Hlízy sázet hlouběji, aby se kvetoucí rostliny moc nevyvracely Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

arteP - (8) - 77.29 (?), 4.5.2011 12:52, zobrazeno: 23582x

Dobrý den, milí zahrádkáři, jak jsem již před časem psala, mám léta neudržovanou zahrádku po babičce, kterou se snažím oživit a dát jí zase zpátky nějaký ráz. Již několikrát jste mi zde pomohli, proto se na Vás opět obracím. Moc se mi líbí gladioly. Nejprve jsem si koupila 30 hlíz u zahradníka. V neděli měli výprodej v Baumaxu, kde jsem neodolala a zakoupila přes 100 dalších hlíz.  Měli tam velký výběr a pytlík s 50 ks za 25,- Kč, no nechte to tam... Prohlížela jsem je, vypadají zdravě, některé již raší. Abych byla chytřejší, pročetla jsem zdejší diskuse a zarazila se, že je třeba hlízy namořit.  O tom jsem neměla ani ponětí. V podstatě jsem se tady nedočetla ČÍM a JAK se to dělá. Musím hlízky ošoupat od šupinek a dál? Do něčeho se namáčejí? A kdy, na jak dlouho? Co pak s nimi? Včera u nás sněžilo (!) a ráno jsou nyní teploty kolem nuly, tak jsem ráda, že jsem je ještě nedala ven. Počkám až po zmrzlých (stejně tak i jiřinky a anemonky). Moc Vám všem děkuji za každou radu, co s těmi mečíky. Hezký den, Petra.

host - 220.130 (?), 4.5.2011 19:18

Jen bych hlízy očistila - nechávám vždy jen tu nejspodnější slupku, kdy dole zůstane kroužek holého "masa". Ničím je nemořím, zasahuji až v případě potřeby. Pokud se na zahradě poslední dobou nepěstovaly, mělo by to být vůbec v pohodě. Jinak uvedené kytky sázívám mezi 25.-30.4., už nejsou tak silné mrazy, aby zmrzly v zemi a ven vylézt před "zmrzlými" nestihnou. 

Hlízy sázet hlouběji, aby se kvetoucí rostliny moc nevyvracely Lída

arteP - (8) - 77.29 (?), 4.5.2011 19:45

Moc Vám děkuji, Lído. Tak já je nejspíš zkusím vysadit tento víkend bez moření. Akorát nevím, kam s nimi budu vekslovat příští rok. Zase tolik místa, abych 130 hlíz dala na jiné místo nejspíš mít nebudu. Přítel si ťuká na čelo, že jsem se zbláznila.  Krásná fotka, ať Vám zase letos tak hezky kvetou... Mimochodem - kolik cm tedy hlízu hluboko do země? Děkuji Petra

host - 220.130 (?), 4.5.2011 20:01

Sázím je tak, že v ploše, kde je chci mít, odeberu zeminu (třeba do kbelíků) tak do hloubky cca 12cm, rozmístím hlízy a zase zasypu zemí - je to nejjednodušší. Pokud mám hlízky menší, sázím je tak 7cm, nebo "korálky" (ty budete mít po sklizni také) asi do hl.4cm.

Mečíky nemají přijít na stejné místo asi 4 roky - já už je střídám i na záhony v užitkové části zahrady  :-)))   Ten mečík na fotce byl Dido, dlouho kvetl.       Lída

arteP - (8) - 77.29 (?), 4.5.2011 20:42

Udělám to tedy dle Vašich rad. Budu muset porýt ještě část zahrádky kolem plotu, tak snad nebude vadit, že záhonek nebyl řádně připravený (nevymrznul po zrytí). Poslední dotaz... V některém příspěvku jsem četla, že asi při 30 cm výšky rostliny se stříkají nějakou chemií proti třásněnkám. Děláte to taky tak (případně čím)? Ty hlízky od sebe cca 30 cm? Bude to stačit? Moc děkuji, jste hodná Lído. Zkušenosti teprve sbírám :-) (např. růže můj historicky první střih přežily a vypadají krásně). Petra

host - 220.130 (?), 4.5.2011 22:10

Nemám pro ně tolik místa... Řádky dávám od sebe tak 20cm (ale je fakt, že je doporučováno kvůli proudění vzduchu 30cm), v řádcích podle velikostí hlíz tak asi 12-15cm. Třásněnky jsem měla jeden rok, a když jsem to zjistila, bylo na stříkání už pozdě. Příští rok třásněnky nebyly. Zatím jsem celé ty roky nestříkala. Ale používají se insekticidy jako Actelic - poradili by vám v prodejně. Lída

arteP - (8) - 77.29 (?), 7.6.2011 10:42

Dobrý den, paní Lído,

tak jsem včera dosadila posledních 20 mečíků. Vím, že už je dost pozdě, ale k těm posledním jsem se nemohla dostat dříve. Ostatní už jsou cca 30 cm ze země venku. Oloupala jsem dle Vaší rady taky slupku na každé hlízce a zjistila, že po ní lezou malincí broučci - tedy asi ty třásněnky? Přesto jsem hlízy zasadila a rostou. Nevím však, zda ten výše zmiňovaný postřik nebude nutný. Jak to poznám? Nerada bych po lopotném sázení 130 ks gladiol byla bez květů.   Moc děkuji za Vaše rady, Petra.

alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 131.15 (?), 8.6.2011 9:55

Dobrý den,

broučky na hlízách jste měla podle mého názoru zlikovidovat namočením v nějakém hubícím prostředku. Těžko říct co to bylo, ale třásněnka mečíková je pravděpodobná. Zkuste si ji najít na googlu a podívat se jak vypadá. Měla jsem je loni (taky na koupených hlízách) a to byla katastrofa. Takže doporučuji opatrnost, kontrolovat rostliny, já jsem měla třásněnky zalezlé v úžlabích listů a po opatrném prohlédnutí poupat jich tam byly desítky na každé rostlině. Z květů nebylo skoro nic, protože jsem to zjistila pozdě. Byly to takové asi 2 mm velké potvory, poznalo se to na samotných poupatech, které jakoby uschly před rozkvětem. Na listech byly mapy po sání.

Doporučuji pravidelně prohlížet a použít postřik proti třásněnkám ihned pokud objevíte buď samotného škůdce nebo poškození na rostlinách a opakovat (ty moje byly odolné a jednou nestačilo). Preventivní postřiky se dělají před rozkvětem, pak už je pozdě.

host - 8.10 (?), 15.5.2011 20:15

Chci se zeptat prosím asi druhým rokem mi na listech mečíků vysává pletivo nějaký škůdce prosím co s tím a o jakého škůdce se to jedná.děkuji

Poldinka

host - 220.130 (?), 15.5.2011 23:14

Výše zmiňovaná třásněnka...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky >