Jak mít spoustu krásných jiřin?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Nocenka - Bronzový Zahrádkář (62) - 240.66 (?), 4.8.2009 14:38, zobrazeno: 24090x
Dobrý den,
mám moc ráda jiřiny a pokaždé obdivuji zahrady, které jsou jich plné. Bohužel, mně samotné se s nimi zdaleka tak nedaří. Letos jsem zasadila několik hlíz, z nichž jedna uhnila, další nevzešla vůbec, zbytek se sotva plazí a nejsem si jistá, zda vůbec stihnou vykvést. Přitom na těch neobyčejnějších venkovských zahrádkách vídám obrovské množství velkých, silných jiřin, třeba i s květy o průměru kolem 10 cm. Poradíte prosím do příští sezony nějaké tipy, jak dosáhnout podobných výsledků? Jak jiřiny správně sázet (raději ze semínek nebo hlízy?) a pečovat o ně?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.116 (?), 4.8.2009 14:56
Nemám zas tak moc zkušeností, ale s nákupem hlíz jsem jednu zkušenost udělala. Měla jsem vybrané druhy jiřin a kupovala hlízy ve specializované prodejně Flory. Ani jedna jiřina mně nevyrostla. Už od pohledu totiž ani nevypadaly nějak dobře. Jenže v obchodě je vybrala prodavačka a já jsem je dostala zabalené, tak jsem si toho všimla až doma. Když jsem dostala hlízy od sousedky, tak vyrostly všechny a krásně kvetly. Možná, že se vám stal stejný případ - špatné hlízy. Péče o ně je v přechování hlíz přes zimu. Musíte je na podzim vytáhnout ze země a uskladnit v chladné místnosti. Od poloviny nebo koncem května zasadíte a měly by zase krásně kvést.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 4.8.2009 23:51
Jiřinám se jen vylepšín půda před výsadbou, pak už se nehnojí. Jen v době růstu potřebují hooodně vody... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.205 (?), 5.8.2009 6:58
Co prosím znamená: nevzešly pořádně ani jedny?
Jiřiny obecně potřebují dobře živinami zásobenou půdu, jinak nemají opravdu z čeho kvést.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Nocenka - Bronzový Zahrádkář (62) - 240.66 (?), 5.8.2009 9:53
To znamená, že rostou hodně slabě, zatím jenom stonek a pár listů u vysoké varianty, u nízké jenom lístky, po květech ani stopy.
JInak jiřiny, které mám koupené a přesazené už vyrostlé, problém nemají, rozrůstají se a kvetou, ačkoliv jim žádnou speciální péči nevěnuji.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|