Jak mít spoustu krásných jiřin?

host - 217.116 (?)
4.8.2009 14:56

Nemám zas tak moc zkušeností, ale s nákupem hlíz jsem jednu zkušenost udělala. Měla jsem vybrané druhy jiřin a kupovala hlízy ve specializované prodejně Flory. Ani jedna jiřina mně nevyrostla. Už od pohledu totiž ani nevypadaly nějak dobře. Jenže v obchodě je vybrala prodavačka a já jsem je dostala zabalené, tak jsem si toho všimla až doma. Když jsem dostala hlízy od sousedky, tak vyrostly všechny a krásně kvetly. Možná, že se vám stal stejný případ - špatné hlízy. Péče o ně je v přechování hlíz přes zimu. Musíte je na podzim vytáhnout ze země a uskladnit v chladné místnosti. Od poloviny nebo koncem května zasadíte a měly by zase krásně kvést.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Nocenka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 240.66 (?), 4.8.2009 14:38, zobrazeno: 24091x

Dobrý den,

mám moc ráda jiřiny a pokaždé obdivuji zahrady, které jsou jich plné. Bohužel, mně samotné se s nimi zdaleka tak nedaří. Letos jsem zasadila několik hlíz, z nichž jedna uhnila, další nevzešla vůbec, zbytek se sotva plazí a nejsem si jistá, zda vůbec stihnou vykvést. Přitom na těch neobyčejnějších venkovských zahrádkách vídám obrovské množství velkých, silných jiřin, třeba i s květy o průměru kolem 10 cm. Poradíte prosím do příští sezony nějaké tipy, jak dosáhnout podobných výsledků? Jak jiřiny správně sázet (raději ze semínek nebo hlízy?) a pečovat o ně?

host - 217.116 (?), 4.8.2009 14:56

Nemám zas tak moc zkušeností, ale s nákupem hlíz jsem jednu zkušenost udělala. Měla jsem vybrané druhy jiřin a kupovala hlízy ve specializované prodejně Flory. Ani jedna jiřina mně nevyrostla. Už od pohledu totiž ani nevypadaly nějak dobře. Jenže v obchodě je vybrala prodavačka a já jsem je dostala zabalené, tak jsem si toho všimla až doma. Když jsem dostala hlízy od sousedky, tak vyrostly všechny a krásně kvetly. Možná, že se vám stal stejný případ - špatné hlízy. Péče o ně je v přechování hlíz přes zimu. Musíte je na podzim vytáhnout ze země a uskladnit v chladné místnosti. Od poloviny nebo koncem května zasadíte a měly by zase krásně kvést.

Nocenka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 240.66 (?), 4.8.2009 15:42

Hmm, nevím, hlízy jsem měla jednak z předchozího roku, vytažené na podzim, uskladněté v chladu, část kupovaných letos (na pohled vypadaly úplně v pořádku). Nevzešly pořádně ani jedny...

host - 87.163 (?), 4.8.2009 17:28

No viditë...a ja myslel, ze jiriny vyrostou uplne kazdymu a vsude . Nedavate je prilis hluboko? Ja osobne je davam velice melce, casto cast hlizy kouka ven a jirin mam, ze nevim co s nimi... na podzim je vytahnu, lehce oklepu a dam do sklepa, jinak pece zadna..

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 4.8.2009 20:23
jiriny se sazeji tak 10 cm pod zem-lepe receno korenovy krcek hlizy a nad nim 10 cm zeminy, trosku se tam zandá dolomitický vápenec jajo hnojivo, jinak velkokvete odrudy pokud se vystipaji postranni poupata a nejaky ten vyhon mohou mit prumer kvetu i 40 cm, takze asi zadna jina rostlina co lze v nasich podminkach vypestovat, nemuze mit vetsi kvet :-)

Nocenka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 237.37 (?), 4.8.2009 20:53

Hmm, tak nevím, proč je zrovna naše zahrada "jiřinově" zakletá, s ničím nemám takové problémy, navíc v poměrně blízkém okolí právě mají krásné jiřiny, takže to asi moc nemůže být třeba typem půdy. To sázení bych řekla je snad tak plus mínus optimální, tím to asi nebude... Jedině nějaké hnojivo, že by jim chybělo.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 4.8.2009 21:23
jinak po vysadbe se zalije jen jednou a pak se zaleva az po vzejiti!

host - 176.18 (?), 4.8.2009 23:51

Jiřinám se jen vylepšín půda před výsadbou, pak už se nehnojí. Jen v době růstu potřebují hooodně vody...           Lída

host - 143.205 (?), 5.8.2009 6:58

Co prosím znamená: nevzešly pořádně ani jedny?

Jiřiny obecně potřebují dobře živinami zásobenou půdu, jinak nemají opravdu z čeho kvést.

Nocenka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 240.66 (?), 5.8.2009 9:53

To znamená, že rostou hodně slabě, zatím jenom stonek a pár listů u vysoké varianty, u nízké jenom lístky, po květech ani stopy.

JInak jiřiny, které mám koupené a přesazené už vyrostlé, problém nemají, rozrůstají se a kvetou, ačkoliv jim žádnou speciální péči nevěnuji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz