co trápí kosatce

host - 182.222 (?)
17.8.2006 12:56
Tak tento problém mám také. Vůbec nevím, co to je. Budu rád, když někdo poradí.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 182.222 (?), 15.8.2006 12:49, zobrazeno: 10405x
Dobry den, potrebovala bych poradit, jsem uplny zacatecnik, zahradu jsme koupili loni a ja jsem vedle pivonky vysadila nekolik kosatcu. Pivonka mela uz loni na listech od poloviny leta rezave skvrny, posleze velka cast listu zhnedla. Letos to maji i kosatce. Maji na listech rezave skvrny (trochu to vypada jako popaleniny) a listy hnednou. Rybyz je take nejaky rezavy. Co je trapi? a hlavne, co s tim delat?
Dekuji vsem za rady. M.

host - 182.222 (?), 17.8.2006 12:56
Tak tento problém mám také. Vůbec nevím, co to je. Budu rád, když někdo poradí.

host - 6.11 (?), 23.8.2007 18:26
Moje kosatce sice každoročně krásně kvetou - vysoké, velkokvěté - ale mám jiný problém. Stvoly s květy se i za příznivého počasí (bezvětří), vylamují, poléhají, takže si jich moc neužiji. Oporu "rvát "mezi prorostlé oddenky je nemožné. Poradí mi někdo znalý. Děkuji. Hanka.

host - 1.3 (?), 24.8.2007 9:07
Na listech kosatců se tvoří žlutohnědé skvrny a později celé listy uschnou. O jaké onemocnění jde?

Jde o heterosporiovou skvrnitost vyvolávanou houbou Heterosporium gracile. Daří se jí zejména ve vlhkých podmínkách a rostliny napadá většinou až po odkvětu. Původce onemocnění přezimuje na napadených odumřelých listech. Jednotlivé odrůdy kosatců jsou na chorobu různě citlivé. Ochrana tkví v pěstování odolných odrůd, vysazování rostlin na slunné a vzdušné stanoviště, v odstraňování a likvidaci napadených listů nejpozději v předjaří a v preventivních postřicích ohrožených rostlin přípravky Novozir nebo Dithane.

host - 1.3 (?), 24.8.2007 9:12
Jedině pěstovat nižší odrůdy, existují i velmi nízcí prckové a na kráse květu jim to neubírá. S těmi vysokými skutečně nic jiného nezbývá než je vyvázat k opoře, je potřeba na ni myslet již při výsadbě a kolem ní vysázet oddenky.

host - 6.11 (?), 24.8.2007 11:31
Děkuji za reakci, pokud se týká vyvracení kvetoucích lodyh vysokých kosatců. Potvrdil jste mi můj názor a  t.č. již vysazuji nízké kosatce. Velké přesadím a zabuduji doporučenou oporu. Přeji příjemný a úspěšný den. Hanka.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz