Ziziphus

host - 79.236 (?)
24.6.2009 10:39

před měsícem jsem zasadil stromek od pana Matějky a rozkvetl mě, je velikej kolem 150 cm, ale upozornil mě, že s dozráváním plodů to u nás bude horší a podle průběhu letošního léta asi opravdu nic nedozraje, Trošku se bojím zimy snad nebude veliká a příští rok mi nakvete o měsíc dřív.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 79.236 (?), 24.6.2009 10:39

před měsícem jsem zasadil stromek od pana Matějky a rozkvetl mě, je velikej kolem 150 cm, ale upozornil mě, že s dozráváním plodů to u nás bude horší a podle průběhu letošního léta asi opravdu nic nedozraje, Trošku se bojím zimy snad nebude veliká a příští rok mi nakvete o měsíc dřív.

host - 18.164 (?), 30.6.2009 5:24

dalo by se tomu pomoci ve skleníku. Rus mi jednou vysvětloval, že kořeny na zimu nahrnují hlínou aby země moc nepromrzla.
Jinak v chorvatsku jich prý roste moc i divoce, ale ty nemají dobré plody.říkají tomu planika.Kdyby se to tam koupilo sušené, možná by to šlo vyset a mohla by to být i ranější odrůda.Jen jestli to nesuší moc velkým teplem. Čínané to asi suší na slunci že to klíčí. Kupte si sáček v MAKRO, je toho půl kila ale je to z číny a je to vypeckované.V číně ale prý zalévají moc špinavou vodou tak nevím, zda to nemá v sobě špatné látky.
Divím se neschopnosti našich firem, že nedokážou dovézt levnější avokáda, diospyros a jiné, které by mohly být tady k dostání po celý rok.
nokal1@seznam.cz

host - 166.118 (?), 1.10.2009 15:03

Letos v září jsem přivezla z Vrsaru na Istrii čínské datle, říkaly tomu ŽIŽULE, asi od ziziphus. Nebyly snad tak obrovské, ale krásně zralé a chutné. Prodávaly to babky normálně na trhu. Škoda, že jsem jich nedovezla víc!

host - 40.52 (?), 23.7.2009 10:41

Také jsem koupil letos vzrostlý stromek, nechal jsem jje v květináči, jen jsem jej přesadli do většího. Říklal jsem si, že by plody mohly první rok dozrát ve skleníku.

Měl obrovské množství květů, slejzali se na to mravenci a vosičky z celého okolí takže opylení bylo. Ale ani jeden z květů se neudržel, všechny po opylení uschly a opadaly.

Čím to může být nevím.

host - 236.89 (?), 24.7.2009 10:57

Mám ten samej problém zhruba už 3 roky.Rostlina je vždy obalena květy, ale všechny opadají.Tak nevím píšou, že Ziziphus je samosprašný a stačí jedna rostlina, ale asi to nebude pravda.

host - 18.164 (?), 14.8.2009 16:59

V lednici si je docela pochvalujou, říkají ale že si máme vzít semena, vyset si je a naroubovat si jejich odrůdy.Je to VŠZeměd.Byl jsem tam asi před měsícem a právě kvetly.

host - 224.195 (?), 5.9.2009 12:43

Pokial nemáte dve rozne odrody tak neviete, ci je samosprasna.Ja som cital, ze niektore su cudzoopelive... asi bude problem tam.

host - 249.54 (?), 19.12.2009 21:57
Co to je za rostlinu? to je palma? nebo něco jiného čemu se říká datle? Vydržela by zimu i ve středních polohách?

host - 176.18 (?), 19.12.2009 23:12

Není to palma, je to listnatý stromek.

Zdeněk Černoch - (34) - 100.107 (?), 21.12.2009 21:47

Ziziphus jujuba je subtropický velmi odolny keř nebo strom, který se dá v teplejších lokalitách pěstovat ve volné půdě bez ochrany a pravidelně plodí. Jeho odolnost vůči mrazu je kolem -25 až -30°C záleží na odrůdě a místu původu rostliny.  K nám se dováží sušené plody z Číny pod názvem Čínské datle.

Ve středních polohách s dostatečnou sumou vegetačního tepla by měla dozrát odrůda Shanxi li, která je samosprašná. U kamaráda v OV letos plody dozrály na velmi mladé rostlině vysazené od severni strany RD.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz