Venkovní banánovník

host - 198.185 (?)
22.5.2016 23:01

Dobrý den

Příspěvek je staršího data, ale třeba poradí někdo jiný.

Mám velký banánovník (cca 3m). Mám ho ve velkém uřízlém plastovém sudu co mi supluje květináč. Pro jeho velikost a váhu s "květináčem" je s ním manipulace stále těžší. Říkal jsem si, že ho letos už zasadím ven a do baráku už ho rvát nebudu. Nevím ale, a tam míří můj dotaz zda ho můžu seříznout někde nad zemí jak se píše v posledním postu. Můj banánovník má totiž cca 2,5m vysoký kmen a až nahoře vyrůstají listy.

Budu rád, za každou radu.

Děkuji Martin

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 198.185 (?), 22.5.2016 23:01

Dobrý den

Příspěvek je staršího data, ale třeba poradí někdo jiný.

Mám velký banánovník (cca 3m). Mám ho ve velkém uřízlém plastovém sudu co mi supluje květináč. Pro jeho velikost a váhu s "květináčem" je s ním manipulace stále těžší. Říkal jsem si, že ho letos už zasadím ven a do baráku už ho rvát nebudu. Nevím ale, a tam míří můj dotaz zda ho můžu seříznout někde nad zemí jak se píše v posledním postu. Můj banánovník má totiž cca 2,5m vysoký kmen a až nahoře vyrůstají listy.

Budu rád, za každou radu.

Děkuji Martin

host - 92.228 (?), 24.2.2017 21:09

Dobrý den.

A co je to za druh? Ty domácí jdou sice letnit, ale nejsem si jistý, jestli snesou hluboký řez. Může je to zabít, nebo podpořit bujaré rozvětvení.
Já už pár let namísto musa basjoo pěstuju Ensete ventricosum, který po prvních slabých mrazech ořežu, vykopu a přenesu do sklepa. Mám ho už několik let a vypadá to na nekonečnou rostlinu. Nikdy sice nevyrostl do takových rozměrů, jako první léto, ale když se mu dá dostatek živin a vody, bude impozantní soliterou.
Upřesním to seřezávání. Na podzim, když po prvním mrazíku svěsí listy na zem, vezmu velký nůž, nebo mačetu a listy ořežu skoro těsně u pseudokmene, ale tři nejvyšší vrcholové nechám skoro celé. Nesmí se uříznout vrcholový pupen, ze kterého na jaře vyrazí nové listy. Pseudokmen je dužnatý svazek listových řapíků, který zevnitř roste a omlazuje a z okraje odumírá, takže probíhá nekonečná obnova a růst. V zimě to stojí a čeká, listy vyblednou doběla, protože tam mám úplnou tmu. Jak se blíží jaro, začínají vrcholové listy natahovat řapíky, ale ven to dávám až po zmrzlých. Chce to velkou díru, vyzrálý kompost a celý rok vydatně zalévat. V domovině dorůstá asi šesti metrů a průměr pseudokmene je metr i víc.
Je to krásná soliterní rostlina. Její zelené listy kontrastují se sytě červeným středem řepíku. Množí se ze semen, nebo dělením po seříznutí na patku a následném obrostení mnoha výhony se dělí na jednotlivé rostliny. To jsem ale nezkoušel. Semena se dají koupit někde na osivasemena.cz.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz