Úhyn banánovníku

Muška - (1) 
19.1.2007 13:58, zobrazeno: 23402x
Dobrý den. Obracím se na vás pro radu ohledně rostliny, kterou mám doma. Je to cca 3/4 metru vysoký banánovník, který jsem si pořídila před 4 mesíci. Když jsem ho přinesla domů, skvěle prospíval, rostl mu jeden list zhruba za týden a vypadal prostě úžasně. Žluté listy jsem odstraňovala, hojně zalévala i rosila. Je to asi měsíc, kdy nové listy přestaly růst a staré jen žloutly.. Ve výsledku dopadla rostlinka tak, jak ukazuje foto. Hledala jsem info, kde muže byt příčina a asi šlo o přelití, tak jsem ho přesadila a teď jen rosím.. Bohužel ale banán dál hyne. Je ještě nějaká možnost jak ho zachránít? Jak mu pomoci? Prosím, poraďte..
chcíplinka..:o(
chcíplinka..:o(

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 126.151 (?), 19.1.2007 18:24

Bananovnik sice vydrzi mnoho, ale jak koukam na obrazek i tohle je uz na nej hodne. Nechces jej radeji nekomu darovat at mu neublizis jeste vic? A rozhodne uz si zadny dalsi neporizuj! :o) Chudak.

1/ nevim jestli slo o preliti, protoze jsi odstranila stare listy. Vzhledem k tomu, ze je flekaty by mohlo jit i o skudce, ale to pravdepodobne ne. Pokud v pocatku zacal hnednout od okraju a ted takto zflekatel, pak je na vine zalevani. V podstate ti zhnil - a to se povede jen malo komu.

2/ Otrhavani listu je nesmysl a prispel k rychlemu konci. Jak vidim, je oskubany radne a to az tak, ze jsi narusila psudostvol. Takto ma hniloba plisne i skudci lehci pristup k rostline. V podstate se bananovniku nestane nic, kdyz jej uriznete, ale pokud jej okolo oskubete, pak mu muzete zpusobit vetsi komplikace.

3/ Mas jej u radiatoru a to se mu v zime nelibi. Ma drsny tropicky horko, ale svetla jako v zimnim obdobi doby ledove. Z toho je rozhodne na vetvi.

Tady zaverem. Zalevat hodne ano, ale neprelit. V zime nezalivat skoro vubec. Ja v zime zaleju bananovnik jednou za mesic! V lete i dvakrat tydne plnou konvickou. Kdyz je zima, pozna to bananovnik jako spousta dalsich rostlin podle svetla a ne podle tepla. Potrebuje tedy dormovat. Nestavte jej tedy na svetlo. Netrhat listy zbytecne. Jestlize drzi na pseudostvolu, nechte je byt!

host - 126.151 (?), 19.1.2007 18:27
Omlouvam se, prepsal jsem se - melo tam byt na konci ze jej v zime nemate stavet na teplo (nebo k radiatorum), svetla muze mit maximum. Cim vic tim lip ve vsech rocnich obdobich.

host - 191.35 (?), 19.1.2007 20:11
Je u radiátoru v suchu, málo světla a má MOC velký květináč. Ten substrát je moc propustný.

host - 126.151 (?), 20.1.2007 10:42
Velikost kvetinace nehraje roli. Propustnost substratu take ne, krom toho, ze je pak potreba casteji zalevat. Jak jsem psal, znicit bananovnik to je dle me skoro nemozne... :-) MartinCZ.

host - 24.8 (?), 20.1.2007 10:43
na světlo s ním nejraději na parapet ale ne nad radiator!!! nezalevat jen až uplně vyschne tak dvoudecku odstáté vody.Ideální zimní teplota 18-20c. Libor.

host - 121.144 (?), 20.1.2007 11:11
Ech.. no.. děkuji za reakce. To že jsem ničitel banánů, je mi líto, ale řídila jsem se radami zahradníka ze skleníku. No,asi to  tedy nebyla správná volba. Nicméně se pokusím udělat ještě co se dá a uvidíme. Každopádně děkuji za rady!!!

host - 97.49 (?), 20.3.2007 11:16

Bananovnik nesnáší přelití je na to citlivý hlavně v zimě, kdy rostlina kvuli nedostatku světla spomalí rust a pokud neomezime zálivku dojde k přelití a uhynu kořenu.

host - 202.202 (?), 18.7.2007 10:24

Sice je vsetko pravda, co bolo vyssie napisane, ale to, co skutocne potrebuje vas chciply bananovnik je: svetlo a nie hoc ake, ale vonkajsie. Moji znami mali rovnake problemy s bananovnikmi a po mojich radach sa im ban. Zotavili. Co to konktretne vyzaduje?

Bananovnik umiestnit niekam von na terasu, do tiena na 2 tyzdne az si listy zvyknu na vyssiu intenzitu svetla a vytvoria si ochranny film proti uv svetlu.

Po 2 tyzdnoch dat bananovnik do polotiena na dalsie 2 tyzdne a az po uplynuti spominaneho casu na priame svetlo.

Samozrejme je potrebna stala vydatna zalievka a prihnojovanie tekutym listovým hnojivom kazdy 1.5 tyzdna

V kvetinaci je potrebne aby bol zahradnicky substrat, nie klasicka zem zo zahrady.

Vela zdaru W.Anauteron

Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174), 18.7.2007 11:01
Všichni se tu oháníte substrátem. Všude v přírodě roste jak v písku, tak v kamínkách hned vedle asfaltky, tak i v zahradní zemine, je pravda že v květináči to je něco jiného, ale zas tolik na tom nezáleží. pokud alespoň z části dodržíte ostatní jeho požadavky.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?9:56
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz