Pěstování banánů v bytě

host - 94.54 (?)
18.7.2006 23:25

Jestli nekdo víte,jek snízit výsku bananovníku,ktery mam jiz u stropu,prosim,poradte.Dekuji

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host, 21.9.2004 16:06, zobrazeno: 52916x
Světlo: Banánovník potřebuje dostatek světla, ale permanentní úpal mu škodí, proto se hodí místnost
směřující na jih, popřípadě na jihovýchod. Banánovník během růstu otáčíme, abychom dosáhli
stejnoměrného růstu. V době květu s rostlinou nemanipulujeme!

Teplota: Ideální teplota pro pěstování je 22-25°C. Teplota by neměla překročit 35°C. V zimě nesmí teplota
klesnout pod 15°C. Při teplotě 8°C nastává poškození po třech dnech a při 0°C již po deseti
minutách.

Zálivka: Zálivka by měla být přiměřená, nedostatek vody způsobuje postupné zasychání listů, naopak
přílišné zalévání vede k zahnívání kořenového balu.V případě, že nám začne kořenový bal zahnívat
rostlinu nezaléváme a necháme kořenový bal vyschnout, popřípadě rostlinu přesadíme a rosíme jen
na list dokud nezačne znovu růst. Banánovník má rád vysokou vzdušnou vlhkost, proto rostlinu
často rosíme. V zimě zaléváme úměrně k teplotě, čím nižší je teplota tím méně vody podáváme.

Hnojení: V létě hnojíme jednou za čtrnáct dní hnojivem s obsahem dusíku a draslíku (FLORAN) . V zimě
hnojíme vyjimečně.

Škůdci: Nejčastěji sviluška.

Množení: Banánovník vytváří odnože, které opatrně oddělíme od kmene. Dobrá odnož by měla mít min. pět
listů a vlastní kořínky. Sázíme do lehkého substrátu a přídavkem rašeliny a necháme při teplotě
24°C ujmout.. Zaléváme vydatně než se objeví první lístky.

Přesazování: Každý rok přesazujeme do kvalitní zeminy. Ideální poměr 1:1:1 rašeliny, písku, kompostu.
Až rostlina dorost do Vámi požadovaných rozměrů přestaneme přesazovat a obměňujeme jen
vrchní část zeminy.

Úrodnost: Pokud chceme, aby banánovník zaplodil, musíme dodržet ideální podmínky (světlo, zálivka…)
Květy není potřeba opylovat je samosprašný. Plody se objeví zhruba za čtyři měsíce po květech a
dozrávají postupně. Po dozrání již stejná rostlina neplodí, proto jí uřízneme a necháme růst jednu
z podnoží.

Doufám, že Vám tento návod pomůže při Vašich pěstitelských úspěších

--------------------------------------------------------------------------------

host, 6.4.2005 15:19
Se vším co bylo o banánu napsáno mohu souhlasit, mám jej již cca 6 let. Bohužel se mi zatím nepodařilo přimět jej ke květu, přesto, že má téměř ideální podmínky a je i přiměřeně hnojen. Musím se přiznat, že nemám zimní zahradu, tudíž tento neúspěch přikládám nízké vlhkosti obytné místnosti, přesto bych rád požádal o posouzení. Díky.

host, 3.11.2005 16:30
Proc nesmi teplota překrocit 35 supnů?Děkuji

host - 94.54 (?), 18.7.2006 23:25

Jestli nekdo víte,jek snízit výsku bananovníku,ktery mam jiz u stropu,prosim,poradte.Dekuji

host - 7.230 (?), 31.7.2006 20:10
najdi si na ceskych tropech zazimovani a podle toho postupuj kdyz ho seriznes max.o jednu tretinu mel by pokracovat v rustu kdyz to prezenes tak poroste nova podnoz a stara zahyne

host - 35.178 (?), 6.7.2008 12:56

Seřezával jsem ho tímto způsobem: nejstarší listy jsem nekompromisně utrhl až u země, další už jse seřezával po obvodě vždy o pár centimetrů výš, takže vznikl kuželovitý kmínek. Nelekejte se velkého množství vody vytékající z řezných ran

Pepina

host - 108.114 (?), 3.7.2008 6:20

zdravím... nemít ho ve velkém květináči... čím větší típ lepší pro rostliny... a skutečně narostou do velkých rozměrů... pokud bude mít malí květináč, tak tak moc neroste...

host - 189.120 (?), 2.2.2011 18:24

Měla jsem podobný problém. Kamarádka mi poradila, abych si rostlinu sundala ze skříně. Funguje to. Od té doby je vše v pořádku.

host - 184.81 (?), 8.5.2010 23:04

Bylo by mu horko

lenka987654321 - (1) - 161.174 (?), 20.9.2008 13:05
ja bi som sa chcela opitat zacali mi zo spodu žltnut listy a navrchu su pekne zelene len sa mi tam cervene flaky dali na ne.chcela bi som ze ci to nevadi.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz