Fíky

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?)
3.12.2024 10:51
Docela dlouho jsem si lámal hlavu, jak připravit fíkovník na zimování, tedy co nejvíce zmenšit objem keře, aby jeho zakrytí, až nastane mrazové období, byla jenoduché. Nakonec jsem odstříhl 3 nejsilnější větve, které nebylo možné ohnout a zbytek jsem stáhnul dráty do štíhlého vřetene. Walter
zimování fíkovníku
zimování fíkovníku
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 74.36 (?), 8.11.2024 16:43
Jižní stěna budovy, centrální část Č. Budějovic, 385mnm. Na snímku před 5 dny, výška 3m, stáří 4 roky. Walter
Fíkovník
Fíkovník

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 3.12.2024 10:51
Docela dlouho jsem si lámal hlavu, jak připravit fíkovník na zimování, tedy co nejvíce zmenšit objem keře, aby jeho zakrytí, až nastane mrazové období, byla jenoduché. Nakonec jsem odstříhl 3 nejsilnější větve, které nebylo možné ohnout a zbytek jsem stáhnul dráty do štíhlého vřetene. Walter
zimování fíkovníku
zimování fíkovníku

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 24.4.2025 17:36
Na fíkovníku se tvoří breba, zatím to vypadá na slušnou úrodu.
breba v dubnu
breba v dubnu

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 19.4.2025 8:10

K té době zrání fíků, jak jí uvádějí prodejci rostlin, v září, říjnu, pane Petře, je spousta možností ohledně odrůd, místa pěstování a průběhu podzimního počasí. Jde o 2. úrodu a ta se tvoří zhruba od června přímo na letorostech. Plody fíkovníků nedozrávají všechny najednou, ale postupně. A zároveň na podzim fíkovník ukončuje růst a shazuje postupně listy. Takže si umím představit, že na odrůdě s pozdnější dobou zrání, při podzimu bez babího léta, nedozraje nic. No a taky podle mě hraje roli i velikost keře, čím větší, tím více plodů, z nichž nějaké množství, u mě to byla minulý podzim asi pětina plodů, dozraje. Zbytek zůstane tvrdý, nepoužitelný, plody postupně zaschnou a otrhám je. Mnohem zajímavější je ale 1. úroda, tzv breba, která se tvoří od dubna na dřevě narostlém v předchozím roku. Ta naroste a dozraje prakticky celá, až na menší propad během tvorby plodů před dozráním, plody jsou větší, řekl bych i sladší, než na podzim. Tyhle stránky o pěstování jsou pěkně napgsané. Walter. https://www.nelenprozelen.cz/a/jak-si-doma-vypestovat-fiky

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 19.4.2025 9:40

Mě pěstování fíků zlákalo před 20 lety, ale fíkovník jsem měl v květináči. Postupně pěkně rostl a dával pár plodů, časem ale s padesátilitrovým květináčem začal být problém s manipulací. 6. rokem mám jiný venku vysazený a když jsem si ověřil, že se mu u mě daří, přesadil jsem loni i ten původní z květináče do volné půdy. Zimu přežil také a také už nasazuje brebu. K těmto dvěma jsem zasadil jednu rostlinu ven a dvě do skleníku. Přirozeně s rozvojem pěstování fíkovníků u nás se už objevil škůdce, víc je o něm na zahradaonline, ale já mám od něj zatím pokoj.

fíky
fíky

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 13.10.2024 14:14
Zdálo se, že žádné fíky už teď nedozrají, ale opak je pravdou. Fíky jsou teď už asi jediné sladké ovoce na zahrádce. Walter
fíky 13.10.24
fíky 13.10.24

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3213) - 208.138 (?), 8.11.2024 19:54

Paráda. To Ti skoro závidím. Ale zkoušet to u sebe nebudu.sad

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 74.36 (?), 8.11.2024 21:43

No ale teď už to všechno končí, když není slunce, nezraje nic, ani fíky. Až fíkovník shodí všechny listy, budu řešit dilema, jak ho ořezat a stáhnout dráty a provazy do tvaru, který by se vešel do lepenkového futrálu od lednice na jablka.

host - 212.219 (?), 10.11.2024 18:34

Končí ve chvíli, kdy začaly zrát první plody Brown Turkey. laugh Vy máte pane Walter jiné odrůdy?

První letní brebu jsem neměl, dřevo mi v zimě zmrzlo (-20°C). Na fotce je pár fíků z druhé násady - mám to jen na pozorování, zatím jsem do země nevysadil.

Nevíte, dozrává vůbec v našich podmínkách Brown Turkey? Je to nejprodávanější odrůda u nás, koupil jsem ho na zkoušku jako českou odrůdu Francuesco (=Brown Turkey), ale na druhou stranu jsem četl, že je do našich podmínek nevhodný, prý druhá násada nedozrává ani v nejteplejších vinohradních oblastech, tak kde je pravda. Ten nejměkčí plod jsem ochutnal, je měkký, dobrý i když málo sladký už v tuto dobu. Severovýchod 240m. MH

Brown turkey nedozrává
Brown turkey nedozrává

host - 212.219 (?), 10.11.2024 18:35

Vnitřek BT měkký, dobrý. MH

Brown turkey
Brown turkey
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025