V čem skladujete vajíčka?

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 110.173 (?)
29.8.2010 14:40

Do vlhkého sklepa bych vajíčka učitě nedávala, povrch vajíček by mohl začít plesnivět. V nadcházejících skoro osmi měsících (září až duben) se vajíčkům bude velmi dobře dařit i v obyčejném špajzu, kde teplota 18°C pravděpodobně nebude překračována. Pokud je špajz vytápěný, lze teplotu snížit, nebo topení uzavřít. Ve zbývajících čtyřech měsících (květen až srpen), nenajde-li se jiný vhodný způsob, doporučuji pilněji konzumovat, nebo konzervovat, nebo si vystačit s tou ledničkou.

K té ztracené Pipeně, také mi jednou o velikonocích jedna odkráčela dírou v plotě. Pipky svolávám stále stejným způsobem a stejným tónem hlasu, který když slyší tak za mnou běží ozlomkrk jako závodnice. Najednou se ta ztracená na moje volání ozývala ze zavřeného kurníku od jedněch sousedů, kteří měli svoje vlastní slepice tři a všechny tři měli zrovna venku ve výběhu. Ptala jsem se jich, řekli že mají jen svoje. Bylo mi divné, že když večer měli místo třech slepic najednou doma slepice čtyři, že to byly pro ně tak veliké počty, no nedalo se nic dělat. Třetí den ráno však pipka běhala za plotem a hledala tu díru, kterou jsem mezitím odstranila. Došla jsem pro ni a žila si spokojeně až do Mikuláše, kdy svedla statečný boj o svůj život, ve kterém vyhrál jestřáb.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 28.8.2010 12:00, zobrazeno: 36616x
Mám je v ledničce a cca po týdnu je prodávám, nebo rozdám dětem.Problém je v obalech, které jsem si poslední rok před pořízením slepic schovávala, ale už jsou pryč.Kupovat je? To by cenu vejce ještě prodražilo a navíc nevím, kde.Myslím tedy ty malé po 10 kusech.Ty velké bych ještě v hospodě naproti dostala, ale je to neskladné do ledničky a od 4 slepic... Jak to děláte Vy? Díky za názory, vždy se tady něco přiučím. Jitka

host - 183.242 (?), 28.8.2010 17:16

Ten, kdo chodí pro vajíčka ví, že obaly má vracet (máme stálou klientelu), ale stejně se občas stává, že nevím kam s nimi. Dobré zaúkolovat širší rodinu, schovávejte nebo kamarádky. Elena

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 45.11 (?), 29.8.2010 10:18

Dobrý den paní Jitko, mám také 4 slepičky. Moje maminka jich mívala okolo šestnácti a do lednice je nikdy nedávala, ani já ne, a nejen proto, že vejce na skladování nemají být omývána, čímž jejich skladovatelnost značně utrpí. Dáváme je v létě i v zimě do tzv. "jarmárek" ve zdi. Zeď je 2 m silná a v ní jsou 1m hluboké policové jarmárky s dvířky z dubového dřeva a kulatým větracím otvorem. Já vím, že tento způsob pro Vás využitelný asi nebude, neb kdo dnes má tuto možnost skladování vajec? Využitelná je však i chladná a suchá místnost s teplotou do 18°C. Tak lze skladovat pro svou potřebu neomytá vajíčka až skoro měsíc. Vajíčka na transport balíme po jednom, čili každé zvlášť, do polovičních listů přečtených časopisů, přičemž oba konce papíru po stranách zakroutíme a vkládáme do obyčejných mikrotenových sáčků asi tak po 15 kusech. Počet vložených vajec záleží na velikosti zvoleného sáčku. Sáček s vejci na transport by měl být uzavřen obyčejným uzlíkem, což má velký vliv na jejich bezpečnost při následném putování. Nikdy se žádné cestou nerozbilo. A kupec ať si přepravku přinese, jak už zde někdo poradil.

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 29.8.2010 11:06
Děkuji za obě rady, vajíčka mám čistá a nemyju je, to vím, že se nemá.Mohli bychom je dávat do sklepa? Máme na zahradě sklípek takový vykopaný a zavežený zeminou a nahoře beton, mám tam zavařeniny a brambory, víno v lahvích apod.Ale je tam dost vlhko.Nezplesniví vejce do 14 dnů? Ten jarmárek je krásná věc, bohužel takových vymožeností ubývá, ještě že jsou lidovou slovesností předávána dál alespoň ústně. Já jsem dostávala od tetiček vajíčka v pytlíku od mouky, ty už jsem začala taky šetřit. Jo a pro Elen: nebyli jsme doma, slepice snesly a protože měly padla, tak šly přes ulic do druhé zahrady samy!!! za kohoutem, ale bohužel se jedna ztratila :(Nikde krev, peří-nic, tak si myslíme, že u někoho buď nese vejce nebo šlape nudle.:((( Je to v ulici, kde si všichni vidíme do talířů, hlídáme si navzájem, tak nevím.Ale má to jednu positivní stránku, pojedeme si pro jinou slepici a tak dlouho jsem škemrala o 3,že opravdu dvě byly přiklepnuty! Takže bude 5 pipen!

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 110.173 (?), 29.8.2010 14:40

Do vlhkého sklepa bych vajíčka učitě nedávala, povrch vajíček by mohl začít plesnivět. V nadcházejících skoro osmi měsících (září až duben) se vajíčkům bude velmi dobře dařit i v obyčejném špajzu, kde teplota 18°C pravděpodobně nebude překračována. Pokud je špajz vytápěný, lze teplotu snížit, nebo topení uzavřít. Ve zbývajících čtyřech měsících (květen až srpen), nenajde-li se jiný vhodný způsob, doporučuji pilněji konzumovat, nebo konzervovat, nebo si vystačit s tou ledničkou.

K té ztracené Pipeně, také mi jednou o velikonocích jedna odkráčela dírou v plotě. Pipky svolávám stále stejným způsobem a stejným tónem hlasu, který když slyší tak za mnou běží ozlomkrk jako závodnice. Najednou se ta ztracená na moje volání ozývala ze zavřeného kurníku od jedněch sousedů, kteří měli svoje vlastní slepice tři a všechny tři měli zrovna venku ve výběhu. Ptala jsem se jich, řekli že mají jen svoje. Bylo mi divné, že když večer měli místo třech slepic najednou doma slepice čtyři, že to byly pro ně tak veliké počty, no nedalo se nic dělat. Třetí den ráno však pipka běhala za plotem a hledala tu díru, kterou jsem mezitím odstranila. Došla jsem pro ni a žila si spokojeně až do Mikuláše, kdy svedla statečný boj o svůj život, ve kterém vyhrál jestřáb.

host - 183.242 (?), 29.8.2010 22:50

Dobrý večer, paní doktorko, už je plánek na kurník? Pipina se mohla něčeho leknout a změnit trasu, může být u nějakého souseda, který má slepic víc a zatím si nevšim, já také každý den nepřepočítávám. Máme hnědé a černobílo kropenaté, kdyby přišla podobná asi bych to nezjistila hned. Nebo, pokud to nebyla jedna z těch prvních aristokratek, může být zalezlá někde v koutě zahrady a vrátí se jakmile dovezete ty nové. Ale jinak jsou to holky (a samozřejmě i kluk) šikovné, syn by řekl "pašandy". Elena

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 30.8.2010 12:03
Tak to dopadlo tak půl na půl, bohužel 0:1 pro slepici... Přinesla ji sousedka, že ji našla utopenou v kadi na vodu / jejich/...Blbá je na to dost(ta slepice) nám dvakrát spadla do bazénu, ale zdatně plavala téměř bez hlesu kolem dokola, ani po té koupeli nepřestala snášet. Naštěstí to nebyla Marie Terezie ani Kateřina Veliká, to by byl smutek v rodině, těm dvěma jsem říkala Sisinky, abychom zůstali u názvosloví, možná proto jsou i trochu rozumu mdlého.Jestli teď přivezeme další dvě..Victoria?Těm aristokratkám říkáme Kača a Mařka a kohout je Pipin.Jé-možná Johana šílená - dcera Isabely Kastilské, to by šlo. O kurníku se rozhovořil zcela maně můj muž a když si uvědomil, že jsem mu -kdysi naprosto dávno-slíbila, že mi bude stačit ten pro 4-5 slepic, tak řekl: Kuš babo, to tě tam zavřu s nima.No - ale co zimě? S kurníčkem zvícím psí boudy by se vešly i do zimní zahrady, ale výběh... Obývák je skoro 60m2,tak při troše dobré vůle... stejně pro dva lidi je to moc...

host - 183.242 (?), 2.9.2010 22:54

To je mi líto, že Sisinka to má za sebou. Ale doufám, že náplast v podobě dvou Johanek již je doma a že to nejsou taková trdla jako nebožka. Se zavřením do kurníku bych asi zvolila taktiu - klidně (prstíčkem by hrabal, aby jste se vrátila do výběhu-obýváku a hlavně kuchyně). My máme slepice v bývalém chlívku pro čuníky, je přepažený pletivem - v půlce pipky, v půlce králíkárny a bydlí tam taky naši dva kocouři, dvě kočky a v současnosti čtyři koťata. Výběh mají na dvůr přes verandu - betonová podezdívka a okna, která zbyla po výměně za plastová. V létě tato slouží jako "izolace" nových pipek nebo odchovna brojletů, káčat a ostatní drůbeže, kterou si zrovna vymyslím, v zimě, když hodně moc mrzne, na dvůr nepouštíme. Přeji hodně zdaru při rozšiřování hejna. Elena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz