Slepičky malou zahrádku?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 110.127 (?), 25.4.2016 10:16, zobrazeno: 39642x
Dobrý den, máme malou zahrádku a přemýšlíme o pořízení slepiček, nebo nějakého druhu, který není tolik hlučný a nejsou agresivní, máme dvouletého synka. Líbí se nám kurník s výběhem, který by byl celkem velký cca 2metry. Zahradu máme celkem velkou cca 100m2. Líbilo by se nám, kdyby byla i vajíčka. Našla jsem menší plemena jako je bantamka, hedvábnička,Chabo, japonskou nebo čínskou křepelku. Nejsem žádný odborník, proto prosím nekritizujte. Potřebovala bych vědět základy, jaké plemeno by bylo ideální, kolik mít přesně slepiček, jestli vypouštět na zahrádku, celkovou péči, atd... ... předem děkuji za odpovědi :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 25.4.2016 22:53
Nepolíbená a už má dvouletého synka? Nejste odborník-tedy laik? Zkušenost 0? Zahrádka je malá, nebo celkem velká? Je u domu-bydliště, nebo na ni musíte docházet, dojíždět? Klouček je normálně hravý, nebo spíš šibal dravý? Máte dostatek času na péči o další živé tvory, může Vás někdo zastoupit v případě nemoci? Chovné zařízení si podle mustru zhotovíte šikovně sami, nebo si koupíte hotovou stavebnici-ekonomie hraje jak velkou roli? Stejná otázka u zvířat-chcete zachránit ptáčky z tzv.slepičího koncentráku, nebo si připlatíte za krásné, zdravé od přověřeného chovatele-co je pro Vás ten IDEÁL?...S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 110.127 (?), 26.4.2016 9:30
Takže, čas na slepičky mám, jinak bych nepořizovala. Zahrádka přímo u bydlení také, kurník už mám vybraný, jestli to dobře chápu uvnitř musí být hřady, šuplík na lepší čištění, seno ve snůškách, popřípadně zateplit. Možná si kurník postavím podle obrázku sama. Syn na slepičky moc rád kouká, ale neplaší je. A kde koupím slepičky? Nad tím budu přemýšlet až budu mít kurník a zázemí, pro holky moje :-D (a omlouvám se za překlep... chtěla jsem napsat že máme zahrádku celkem malou - ne velkou)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 26.4.2016 12:36
Nechci Vás obírat o iluze, ale i básníci je někdy ztrácí . Chaloupka je na obrázku pěkná, nadšený kutil-ka občas dokáže zázraky . Zateplení může být více na škodu -slepičky lépe snesou suchý chlad, něž vlhkou prádelnu. Stříška by měla domeček přesahovat více, než ta na ilustraci-déšť a sníh jinak udělají z minivýběhu maxibahník. Taky je dobré ji zkosit. Vůbec-máte-li možnost-prostor a materiál, raději se s velikostí kurníku násobně rozmáchněte-čas Vám potvrdí správnost volby. Kdyby jste s chovem skončili, můžete domek použít na x dalších způsobů . Otázka běhání kurů po zahradě-někomu trus na botách, vyhrabané jámy, prchání přes plot, zanášení, zmizení dopryč, útoky škodné, promoknutí s následnou smrtelnou dohrou, škoda sousedům, havárie okolo jedoucích vozidel, nemožnost pěstovat zeleninu, drobné ovoce nepřijdou jako velké komplikace .Tož to je několik info jako základ... S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.122 (?), 20.5.2016 14:11
Vy umite dodat optimismus
Ty kurniky delany v cine jsou DESNY. Taky jsem si jeden objednal a vratil. Zuby mi skripely z ceny i provedeni. Nakonec jsem si jeden postavil levnejsi nez koupeny, izolovany polystyrenem a s automatikou otevirani a zavirani, ktera reaguje na svetlo. Mam ho ted po prvni zime asi 80 cisel nad zemi na ctyrech nozkach, cas ukaze. Podlaha a strecha je vodovzdorna preklizka, nad ni rost, 3 kukane.
Mych 7 slepicek a kohoutek na plose 250 metru ctverecnych si zatim udrzuje anglicky travnicek. Diry v trave prakticky nedelaji, vali se pod liskovym oriskem, v krytem popelisti, nebo malinach.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.122 (?), 20.5.2016 14:14
Jeste vam ukazu kostru myho kurniku.
Velky otvor je cistici, ten maly je na okynko, v lete s pletivem v zime s plexisklem, proti cisticimu otvoru mam vysouvaci dvirka na axialnich loziskach a naproti okynku prilepenou trokukan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 155.192 (?), 11.4.2017 18:54
Mám jenu kropenatou slepičku. Kropenatá slepička leze do malé zahrady. Co mám dělat aby tam slepička nelezla???
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 29.32 (?), 28.5.2017 14:19
Někdy v říjnu loňského roku k nám odkudsi přivandrovala slepička. Fajná od pohledu, rousy kolem pařátků, na hlavě chocholku, drobnějšího vzrůstu... Asi týden jsme nechávala otevřená vrátka ve, aby mohla odejít, protože vyhnat se nám ji nepodařilo... Lítala zběsile a s hlasitým kdákáním se vracela zpátky... kdo chová slepice, ví, jak je někdy těžké vyhnat je z prostoru, který si osvojily... Po týdnu otevřených vrátek, kdy slípka začala hřadovat v cypřiších a zeravech v předzahrádce a občas seděla v opuštěné psí boudě v pozici hlídacího psa na hraně boudy, jsem rezignovala, vrátka zavřela a šla koupit pšenici. Podotýkám, že slípky jsem nikdy nechovala, nejsem na to zavedená a ani jsem neměla nikdy v úmyslu... jenomže... první listopadové mrazy miudělaly vrásky a začala se poptávat po známých chovatelích... Rady typu - že mi přišla polévka až do domu nekomentuji, ty ostatní jsem si vzala k srdci. Většinou to byo o riziku umístit ji do hejna, které je uzavřené a to s nadcházející zimou hrozilo téměř všude... A tak milá slípka zůstala u nás, vařím jí brambory, sypu šrotem, namáčím chleba, kupuji přenku, tluču skořápky, předzahrádku jsem povýšila na výběh naší jediné slípky, protože když někdo může chovat pávy, u násmáme fešnou slípku... V lednu jsme jí do boudy dala místo kukaně krabici z jedné strany odkrytou s podestýlkou a koupila jsme podkladek... a zase čas běžel... Minulý týden jsem našla první vajíčko... Malé, šišaté, ale naše. Pipuša hrabe pod jehličnany, občas i v záhonku, ale starým denivkám a floxám to nevadí a nic nového tam už nesázím.. Má k dispozici cca 35-40 metrů, z toho polovinu travnatou... Tváří se spokojeně, jde mě pozdravit a podívat se, cože jí to nesu nového, když jdu s krmením, pohladit se zatím nenechá, ale nebojí se ani naší malé staré psí kříženky Lízy, která jí občas chodí kontrolovat misku, zda nedostává náhodou něco lepšího... Dělala jsem si výčitky, že nocovala venku, ale na borovicích u domu mi celý rok nocují bažanti. také v létě v zimě a tak jsme došla názoru, že pták se zkrátka přizpůsobí podmínkám... Předzahrádka je oddělená od dvora nízkou brankou, ale svůj prostor neopouští, ani když nechám dvířka otevřená... Zatím snesla cca 6 vajíček a jedno bylo též bez skořápky - respektive s velmi tenkou... ale my od ní vlastně ani žádnou snůšku neočekávali :) Toliko k naší slípce, která přimigrovala loni na podzim...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.228 (?), 29.5.2017 12:22
|
|
 |
|