Slepice sezraly otravene vosy - co s vajicky?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?) 
10.10.2014 11:16

Rozumím. Je ale třeba rozlišit zvíře uhynulé a zvíře zdravé, co zemře po napadení predátorem. Stávalo se sousedům (sám jsem slepice neměl), že když jim vnikla do zavřeného kurníku kuna, tchoř, liška, byly ráno mrtvé všechny, a přitom některé nenesly známky poranění - snad stresem, udušením nebo se vzájemně umlátily. Byl to patrně případ oné krůty (nevím, přoč jste ji zmiňoval, když toto vlákno je o živých slepicích, vosách a vejcích)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 39.86 (?), 10.10.2014 14:59

Nevím proč jsem odbočil od živých slepic k mrtvé krůtě, asi mi připadalo jednodušší vyhodit krůtu i vajíčka.        Ale jak se nám tady vyvíjí ten případ slepic vosožroutek, doporučoval bych,  teť když víme  že slepice byly dvě a vos dvacet a zabili je zedníci,  aby majitel inkriminovaných slepic taky výslechem zedníků zlistil zda některé z vos požité slepicemi nezahynuly nárazem na zed derorientovány hlukem syčícího spreje myslíc si že to je had chytající hmyz. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 107.242 (?), 10.10.2014 16:10

Vám se to směje, když neřešíte situaci slepic dosud krmených s péči vpravdě mateřskou, jen aby vajíčka byla košer, ovšem teď si holky daly jako zákusek tuhle vosí dobrotu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 107.242 (?), 10.10.2014 14:30

Když slepice žerou hmyz napasený na jedovaté rostlině, nechává mě to v klidu, selský rozum mi radí, že není-li to škodlivé pro slepici (a to zjevně není, neboť hmyz je její přirozená potrava), pak to nebude škodlivé pro vejce. (Možná se mýlím?) Jenomže chemické látky (v tomto případě insekticidy) nejsou přírodní jedy z rostlin, proto jsem znejistěla. Taky nejde o jednorázovou situaci jako u koupeného ovoce, ale o trvalý přísun vajec z domácího chovu, tzn. že veškeré případné jedy z vajec se přesunou do mě a mé rodiny. Nejde o to, že finančně neunesu ztrátu dvou slepic, prostě nechci být ukvapená a zajímají mě relevantní názory jiných chovatelů (zvláště těch, kteří o chemii něco vědí). Google je v tomto případě na informace skoupý.

Po studiu účinných látek jsem trochu klidnější, protože účinky uvedených látek jsou testovány v takových množstvích a v takové intenzitě na kilogram živé váhy savců, že v mém případě jde o mizivé zlomky účinné látky podobné homeopatickému ředění. Nicméně jed i v malém množství je pořád jed (a vejce stále odkládám stranou). Je mi jasné, že leckdo (jako většina sousedů) by to neřešil vůbec, jenže mně to prostě vrtá hlavou.   

Takže díky všem za relevantní příspěvky a vítám je dál. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 236.1 (?), 10.10.2014 19:42

Když slepice žerou hmyz napasený na jedovaté rostlině, nechává mě to v klidu...není-li to škodlivé pro slepici (a to zjevně není, neboť hmyz je její přirozená potrava), pak to nebude škodlivé pro vejce

Na to nelze vždy spoléhat. Zvířata v přírodě se sama potravou (kupodivu) neotráví, v zajetí však tyto instinkty ztrácejí. Když nakrmíte králíky třeba senem z ocúnu, sežerou ho a pojdou. V přírodě se mu však vyhnou.

Taky nejde o jednorázovou situaci jako u koupeného ovoce

Předpokládal jsem že vosy byly taky postříkány jednorázově, nikoli každodenně.

Nicméně jed i v malém množství je pořád jed...

To již nemusí být pravda. Jed prošel metabolizmem hmyzu a pak ptáka, velmi pravděpodobně došlo k jeho biodegradaci na neúčinné metabolity. Navíc - jako insekticidy se speciálně vybírají látky co nejméně škodlivé teplokrevným tvorům (a lidem). Proto jsou většinou toxické pro ryby.
   Dokonce i tam, kde trávíme teplokrevné živočichy (např. myši) je to řešeno tak, že otrávená zvířata jsou absolutně nejedovatá a kdyby třeba kočka sežrala takových myší deset, nic se jí nestane. Jen teoreticky, kdyby myši měly plné žaludky nestráveného jedu. Ale ani to, protože jed působí až dlouho po požití, navíc kočky myší žaludky nežerou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 107.242 (?), 11.10.2014 9:02

V přírodě si ale zvíře může vybrat, čím se nakrmí, a jedovaté rostliny sežere jedině v potravní nouzi. Navíc seno není úplně přirozený stav píce, zvíře v přírodě preferuje zelenou. Ale nehádám se s vámi, měla jsem králíka navolno a sežral, co neměl.

Vosy byly jednorázová záležitost, ale pokud jed pronikne do slepice, předpokládala jsem, že se může do vajec ukládat delší dobu. To bylo a je jádrem mé otázky - jak dlouho můžou být vejce znehodnocená insekticidem. Pár dní, týdnů nebo celoživotně?

Nicméně jste mě svým posledním odstavcem uklidnil. Byť jed metabolismem hmyzu neprošel (hmyz ho nesežral), prošel "zatepla" slepicemi. Takže Váš názor je, že se vajec v této situaci není třeba obávat? Nebo pro jistotu nějakou dobu vyčkat? Máte povědomí, zda se insekticid z těla slepic sám vyloučí a za jakou dobu? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 236.1 (?), 12.10.2014 13:09

Byť jed metabolismem hmyzu neprošel (hmyz ho nesežral),

To se trochu mýlíte. Pokud by sprej zabil vosu tak, že by jí utrhl hlavu, pak by jejím metabolismem neprošel. Pokud ji otrávil, pak samozřejmě (aspoň částečně) ano a je jedno, jestli se do organizmu dostal trávicím traktem, dýcháním nebo povrchem těla.
    Neznám přesně mechanizmy bidegradace přípravku Bros, ale vzhledem k tomu, jak velkou část denní potravy představovala pro slepici(e) sezobnutá vosa (y), přijde mi obava o zdravotní nezávadnost vajec zcela zbytečná. Nota bene v kontextu toho, co do sebe dostaneme v pitné vodě, dýchaném vzduchu, koupené uzenině, ošetřeném ovoci, atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 18.12.2014 11:00

Je tak nějak-asi od Boha či od Matky Přírody- zařízeno, že zárodky živočichů-embrya, vajíčka... dostanou od rodiče na cestu životem to NEJ, případné škodliviny zůstanou téměř stopro v těle matky, její orgány-ledviny, játra a další jsou úžasné filtry. A ta homeopatická troška jedu může člověku být paradoxně prospěšnější, než strava absolutně neposkvrněná-většina dnešních přecivilizovaných lidí má lenivý imun. systém a ten potom z nudy dělá skopičiny! A poznámka pelichání-ano, je to možná reakce na přiotrávení, ptáci totiž část škodlivin ukládají do rohoviny, další nepotřebné a škodlivé látky vylučují močí-to je ta většinou bílá vrstva na slepičinci...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika