Slepice a slunečnice

host - 209.51 (?)
3.11.2010 15:20

Já vám tedy nepomůžu, moje slepice žerou bez problémů jak kukuřici (tu si samy vyzobávají z klasů), tak slunečnici a to celou. Z hladu to není, mají neustále k dispozici pšenici i vařené brambory se směsí šrotů pro nosnice. Možná je to u vašich nezvyk? Fakt je, že jsem jim dávala klasy kukuřice už když byla ještě mléčná, tak se na ni asi naučily. A ty slunečnice vlastně nevím, mám letos nové hejno, polovina právě začíná nést, a u nich jsem slunečnici ještě nezkoušela. Obecně se radí při přepeřování vydatější krmení, víc bílkovin a tuků, aby se proces urychlil.  Sama kupuji část kuřic v pozdním létě nebo na podzim, podle stáří, aby začaly nést právě teď. AlenaD.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 108.82 (?), 1.11.2010 15:39, zobrazeno: 39630x

Dobrý den, ohledně krmení slepic při přepeřování, které právě u mých slepic probíhá, jsem si pročítala netu různé diskuze. Zaujalo mě, že dost rad a navrhovaných způsobů krmení v době přepeřování, se týkalo krmení slunečnicovými semínky a kukuřičnými zrny. Slepice prý rychleji obrostou novým peřím?

Pokouším se proto už víc jak týden slepicím slunečnicová semínka a kukuřičná zrna do krmení přidávat . Nechtějí ani slunečnice, ani kukuřici. Vyzobou pouze pšenici a hotovo. Slunečnice a kukuřice se ani netknou. Máte prosím někdo s podáváním slunečnicových semínek a kukuřičných zrn při přepeřování zkušenost? Je potřebné semena slunečnic a kukuřičná zrna předem rozdrtit? Malinkatí ptáčkové s malinkatými zobáčky slunečnicová semínka rozlousknou jako nic a slepice s velikými zobáky ne? Předem děkuji za názory a zkušenosti.

host - 201.101 (?), 1.11.2010 18:13

Dobrý den, se slunečnicí zkušenost nemám, ale jestli Vás to uklidní, tak moje slepice se kukuřice také ani nedotknou... Kukuřičný šrot je ovšem něco jiného, ten mizí spolehlivě, ale krmím s ním normálně, takže přepeřování s kukuřicí a bez ní nemohu srovnat. Mějte se pěkně, Lucka.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 252.228 (?), 1.11.2010 21:57

Děkuji za info a vlastní zkušenost, paní Lucko. Kukuřičný šrot jsem slepicím také dávala, ale jen v průběhu loňské zimy, po odtání sněhu a po nástupu jara už ne. Bylo to přesně tak jak píšete, spolehlivě ho vyzobaly i s brambory, které jsem jim tímto šrotem sypala.

Ke kukuřičnému šrotu se tedy zase vrátím. Jsem zvědavá, zda jim to při přepeřování nějak znatelně pomůže, nebo ne. Ale jak na to s těmi slunečnicovými semínky, ta se asi nešrotují, věděl by snad někdo?

host - 209.51 (?), 3.11.2010 15:20

Já vám tedy nepomůžu, moje slepice žerou bez problémů jak kukuřici (tu si samy vyzobávají z klasů), tak slunečnici a to celou. Z hladu to není, mají neustále k dispozici pšenici i vařené brambory se směsí šrotů pro nosnice. Možná je to u vašich nezvyk? Fakt je, že jsem jim dávala klasy kukuřice už když byla ještě mléčná, tak se na ni asi naučily. A ty slunečnice vlastně nevím, mám letos nové hejno, polovina právě začíná nést, a u nich jsem slunečnici ještě nezkoušela. Obecně se radí při přepeřování vydatější krmení, víc bílkovin a tuků, aby se proces urychlil.  Sama kupuji část kuřic v pozdním létě nebo na podzim, podle stáří, aby začaly nést právě teď. AlenaD.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 88.60 (?), 3.11.2010 17:42

Asi to bude v těch mých slepicích, že slunečnicová semínka odmítají. Schválně jsem jim včera koupila sáček vylouskaných slunečnicových semínek a zobaly je jak divé, potvůrky jedny. Dnes jsem jim nevylouskaná semínka dala znovu, abych zkusila, zda se neprojeví inspirace z včerejšího nadšení z vylouskaných slunečnic, ale ne. Slunečnic se zase ani nedotkly. Nechám to tedy na nich a co nechtějí jim dávat nebudu. S tou kukuřicí v mléčné zralosti to příští rok ale zkusím. Děkuji za typ paní Alenko.

host - 220.250 (?), 27.12.2010 14:19

dobrý den, je to o zvyku, slunečnice a kukuřice jsou trochu velké a obilí je malé a kulaté, žito slepice také nechá a prvně vyklove pšenici, ale když nic jiného nemá vezme za vděk i to žito a nakonec i tu kukuřici a slunečnici, určitě znáte tu pohádku o kohoutkovi a slepičce, jak kohoutovi uvízl hrášek, protože byl větší, ale nemějte strach se zadávením slepic, musí si holt zvyknout a pak budou chtít jen kukuřici, zkusil bych vysadit tu pšenici a oni si rychleji zvyknou, pokud ovšem máte standartní velikost slepic, slepice nemájí mít pouze vařící jídlo a pití

host - 176.18 (?), 29.12.2010 21:50

Když mají kukuřičný šrot nebo kukuřici, mají žlutší žloutky  ;-))    Lída

host - 209.88 (?), 29.12.2010 23:04

Naše slepice vyzobávaly i kukuřičné klasy, které zcela nevyžrali krílíci a ještě ke všemu je pěkně prochcali. A chutnalo jim to. Dávali jsme jim i sojové pokrutiny v kastrólu, sice to mizelo pomalu, ale přeci. Vajíčka nikdy nebyla tak... oranžová.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz